Kupnje kompanija u 2016. obilježila je promjena modela rasta

Autor: Tomislav Pili , 01. siječanj 2017. u 22:01
Fotolia

Preuzimalo se za 3,6 bilijuna dolara.

Osim što je prošla godina po vrijednosti spajanja i preuzimanja bila druga najbolja od pretkrizne 2007. godine, obilježile su je i transakcije koje će transformirati poslovanje kompanija koje su kupovale. Prema podacima Thomson Reutersa, ukupna vrijednost spajanja i preuzimanja zaustavila se na 3,6 bilijuna dolara što je 17 posto manje nego prethodne, rekordne 2015. godine kada je sklopljeno ugovora u vrijednosti 4,4 bilijuna dolara.

Broj ostao isti

Međutim, broj transakcija od 44.688 ostao je gotovo nepromijenjen. Najviše je transakcije sklopljeno u četvrtom tromjesečju u vrijednosti od 1,2 bilijuna dolara. Sarkis Jebejian, partner u odvjetničkoj tvrtki Kirkland & Ellis, kaže za Financial Times kako je 2015. bila obilježena velikim brojem megatransakcija. “Prošle smo godine imali mnogo konzistentniji niz transakcija što je dobro za poslovno okružje”, dodaje Jebejian.

 

85,4milijardi dolara

AT&T kupio Time Warner

U posljednje dvije godine glavni pokretači eksplozije spajanja i preuzimanja bile su velike transakcije, vrednije od pet milijardi dolara te pojačana aktivnost u SAD-u. Prošle godine obje te kategorije zabilježile su smanjenje. Tako je broj velikih transakcija pao za trećinu na 1,4 bilijuna dolara dok je volumen američkih preuzimanja smanjen 18 posto na 1,65 bilijuna dolara.
Prema mišljenju analitičara, glavni motivi za preuzimanje kompanija bili su iznimno povoljni uvjeti zaduživanja zbog ultraniskih kamatnih stopa te želja za rastom kroz konsolidiranje u pojedinim sektorima. “Kompanije gledaju na svoje poslovanje drugim očima i to je otvorilo tok ugovora”, ističe za Reuters Chris Ventresca, analitičar spajanja i preuzimanja u američkoj banci JPMorgan Chase.

U tom kontekstu, godinu je obilježilo preuzimanje američke medijske kompanije Time Warner koju je za više od 85 milijardi dolara kupila telekomunikacijska kompanija AT & T. Ulazak kompanije iz te branše u tvrtku koja posjeduje filmski studio Warner Bros te TV-postaje CNN i HBO analitičari tumače napretkom tehnologije u kojem će sljedeća 5G generacija mreža za prijenos podataka biti glavna infrastruktura za medijske sadržaje.

 

43milijardi dolara

ChemChina stekla Syngentu

To golemo preuzimanje slijede dva primjera konsolidacije u sektoru poljoprivrednog sjemena i zaštitnih sredstava. Tako je prošle godine došlo do najveće njemačke akvizicije u inozemstvu u posljednjih 20-ak godina kada je Bayer za 66 milijardi dolara kupio američki Monsanto. Kineska ChemChina za 43 milijarde dolara preuzela je švicarsku Syngentu.

To je ujedno bilo i najveće kinesko preuzimanje neke inozemne kompanije u povijesti. Može se reći da su kineske kompanije bile glavna pokretačka snaga prekograničnih spajanja i preuzimanja sklopivši poslova u vrijednosti 220 milijardi dolara. To je dvostruko više nego godinu ranije. Pri tome je vrijednost kineskih kupnji američkih kompanija skočila nevjerojatnih 841 posto.

“Razina zainteresiranosti kineskih kupaca ostala je visoka, ali zapadni prodavatelji sve više dovode u pitanje njihovu sposobnost dobivanja regulatorna odobrenja”, ocjenjuje Hernan Cristerna, analitičar u JPMorganu. Inače, prekogranična preuzimanja sudjelovala su s udjelom od 40 posto u ukupnim preuzimanjima. Što se tiče volumena europskih preuzimanja, on je oslabio 14 posto na 745 milijardi dolara. Od ostalih “transformacijskih preuzimanja” vrijedi podsjetiti na Microsoftovu kupnju profesionalne mreže LinkedIn za više od 26 milijardi dolara te Samsungovu kupnju proizvođača automobilske audio-opreme Harman za osam milijardi dolara.

Politika kumovala propasti

Međutim, valja naglasiti kako dio najavljenih preuzimanja u prošloj godini možda neće biti na kraju zaključen zbog regulatornih blokada ili političkih nesklonosti. Politika je kumovala i propasti potencijalno najvećeg lanjskog preuzimanja od kojeg se na kraju ipak odustalo. Radi se o 160 milijardi dolara vrijednoj Pfizerovoj ponudi za irskog farmaceuta Allergan.
Američki ljekarnički div namjeravao je kupnjom Allergana prebaciti sjedište u Irsku kako bi plaćao manji porez što bi bila najveća porezna inverzija u američkoj povijesti. Međutim, ministarstvo financija značajno je izmijenilo i otežalo porezne inverzije što je na kraju nagnalo Pfizer na uzmak.

 

66milijardi dolara

Bayer preuzeo Monsanto

S druge strane, regulator tržišnog natjecanja spriječio je spajanje trgovca uredskim materijalom Staples s manjim konkurentom Office Depotom za 6,3 milijarde dolara. Podaci Thomson Reutersa pokazuju da su regulatorne ili političke prepreke spriječile spajanja i preuzimanja u vrijednosti 804 milijarde dolara širom svijeta. Što će donijeti ova godina, ostaje za vidjeti.

Komentirajte prvi

New Report

Close