Konkurenti previše vrijede da bi ih kupio Allianz

Autor: Tomislav Pili , 08. svibanj 2018. u 22:01
Povećanje povjerenja investitora ključni je prioritet Olivera Bätea otkako je zasjeo za kormilo Allianza 2015. godine, Foto: Reuters

Prvi čovjek njemačkog osiguravatelja kaže da je teško naći mete.

Visoke cijene dionica osiguravajućih kompanija velika su prepreka za konsolidaciju na europskom, ali i globalnom osiguravajućem tržištu, naznačio je prvi čovjek njemačkog Allianza Oliver Bäte. U razgovoru za Financial Times izvršni direktor najveće europske osiguravajuće kompanije sugerirao je otvorenost prema ideji spajanja s velikim rivalima. Međutim, visoka vrednovanja na dioničkom tržištu i rastuće premije na akvizicije velika su prepreka za transformirajuća spajanja i preuzimanja.

Teško naći opravdanje

“Mnogo je teže opravdati plaćanje 30 posto više na 30 milijardi eura imovine nego 30 posto na pet milijardi eura”, kazao je Bäte. To ne znači da je Allianz potpuno odustao od mogućih preuzimanja, dodao je Bäte, već samo da je teško naći pogodnu metu. Kada se uzme u obzir koliko trenutno vrijede najbliži Allianzovi konkurenti, francuska AXA i talijanski Generali, razmišljanja Allianzova čelnika imaju utemeljenje. Naime, AXA ima tržišnu kapitalizaciju od 54,4 milijarde eura, a Generali od 26 milijardi eura.

 

87milijardi

eura iznosi tržišna kapitalizacija Allianza

Nedavne tržišne glasine povezivala su Allianz sa švicarskim rivalom Zurichom, tržišne kapitalizacije 40 milijardi eura. Allianz, za usporedbu, na burzi vrijedi 87 milijardi eura. Bäte nije potvrdio, ali ni opovrgnuo špekulacije o davanju ponude za Zurich, pozivajući se na politiku kompanije da ne komentira tržišna šuškanja. Dok traži veliku metu, Allianz se zadovoljava manjim “zalogajima”. Tako je prošle godine platio 500 milijuna eura za 49 posto udjela u britanskom osiguravatelju LV. Početkom ove godine za 1,9 milijardi eura stekao je manjinski udjel u francuskom kreditnom osiguravatelju Euler Hermesu.

Za Allianz se vjerovalo i da je jedna od sedam kompanija koje su zimus dale ponude za osiguravajuću tvrtku XL sa sjedištem na Bermudi. XL je na kraju postao plijen AXA-e koja je ponudila 12,4 milijarde eura i 54 posto premije na burzovnu cijenu dionice.

Samo prijateljski

Odluka nije najbolje dočekana kod AXA-nih dioničara, ako je suditi po 10-postotnom padu cijene dionice nakon objave preuzimanja. Oliver Bäte ističe kako je premija od prosječnih 50 posto u nedavnim sporazumima “prilično suluda”. Allianzov šef pri tome naglašava važnost kapitalne discipline koja dovodi do većeg povjerenja investitora, a što je ključni Bäteov prioritet otkako je zasjeo za kormilo kompanije 2015. godine.

“Ne želim izgubiti tu reputaciju zbog nekog preuzimanja”, pojasnio je Bäte. Kategorički je odbacio mogućnost neprijateljskog preuzimanja, argumentirajući da su u sektoru financijskih usluga velike transakcije uspješne samo ako ih obje strane podržavaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close