Kompanija Billa Gatesa ulazi u novi revolucionarni projekt, objavljeni detalji plana

Autor: Poslovni.hr , 25. ožujak 2024. u 10:43
FOTO: REUTERS/Anushree Fadnavis

Firma TerraPower, čiji je suosnivač američki poduzetnik i filantrop Bill Gates (68), uskoro će početi graditi nuklearne elektrane nove generacije u SAD-u.

Direktor kompanije Chris Levesque tvrdi da će njegova firma započeti gradnju na lokaciji blizu termoelektrane na ugljen u Kemmereru (Wyoming, SAD) u lipnju, čak i ako do tada ne dobije dozvolu za gradnju od regulatora, piše  Financial Times.

Planira se da tvrtka pokrene nuklearnu elektranu 2030. godine, čime će omogućiti proizvodnju jeftinije, sigurnije i ekološki prihvatljivije energije. TerraPower prikupila je milijardu dolara od investitora.

Za hlađenje svojih reaktora koristit će tekući natrij umjesto vode, što ih čini jeftinijima za pogon. Većina početnog rada na lokaciji u Kemmereru bit će nevezana uz nuklearnu aktivnost, istaknuo je Levesque, naglašavajući prednosti korištenja tekućeg natrija kao hladila.

Gates je pomogao u osnivanju firma TerraPower 2006. godine i od tada je njen predsjednik. Kompanija je rekla da je njen cilj osigurati svijetu pristupačniju, sigurniju i ekološki prihvatljiviju vrstu nuklearne energije.

Očekuje se da će njihov natrijski reaktor koštati 4 milijarde dolara, a polovinu troškova će pokriti Ministarstvo energetike SAD-a. Iako su ruske i kineske državne firme već uspjele pokrenuti manje nuklearne reaktore, napredak u razvoju slične tehnologije u SAD-u posljednjih godina je zastao.

Komentirajte prvi

New Report

Close