Kitovi odlučuju o pristupanju Islanda Uniji

Autor: Poslovni.hr , 28. srpanj 2010. u 22:00

Deutsche Welle Island je ušao u prvu rundu pregovora o pristupanju Europskoj uniji, a njegovi predstavnici kao glavnu točku pregovora navode ribarstvo

Premda mnogi govore da će Island ispregovarati članstvo u EU za godinu i pol dana, belgijski ministar vanjskih poslova Steven Vanackere smatra da će trebati uložiti velike napore, prije svega u Reykjaviku. “Ozbiljni napori potrebni su na području ribolova, poljoprivrede, ruralnog razvoja, okoliša, slobodnog kretanja kapitala i financijskih usluga. U obostranom je interesu da se ostvari široka i velika potpora za proširenje”, rekao je Vanackere dodajući kako će na kraju biti u rukama Islanda i njegovih građana da odluče žele li pristupiti Uniji. Belgijski ministar je podsjetio kako su pristupni pregovori rigorzan i zahtijevan proces, ali da je uvjeren da Island ima i kapacitete, odlučnost i privrženost da pristupne pregovore privede kraju.

EU bez sumnje dijeli s Islandom angažman i ambicije za članstvo u Uniji, poručuje povjerenik za proširenje Füle. No on je dodao da to ne znači da će put do članstva biti jednostavan. Povjerenik za proširenje smatra da postoje teška pitanja poput ribarstva, poljoprivrede, okoliša, sigurnosti hrane i pravosuđa. Međutim o ovim pitanjima treba otvoreno raspravljati i to solidarno između različitih slojeva društva, smatra Füle koji je pozdravio “duh otvorenosti i transparentnosti kao i dijaloga kojim islandske vlasti pristupaju pitanjima približavanja Uniji”. “Kao mala zemlja želimo sjediti za obiteljskim stolom gdje se donose odluke koje se tiču naše budućnosti. Želimo sigurnost snažne međunarodne valute eura i želimo stabilnu okolinu za nađe visoko razvijene industrije koja već pridonosi 25 posto našem izvozu”, istaknuo je islandski šef diplomacije Ossur Skarphedinsson. On je naglasio kako je Island mala zemlja i koja ne želi vojsku niti je ima ambicija stvoriti. U Bruxellesu je posebno postavljeno pitanje islandskom predstavniku o sve manjoj potpori građana na Islandu za članstvo u Uniji. “Ako uspijemo riješiti na zadovoljavajući način možda najteže pitanje kao što je ribarstvo, tada će to ići zajedno s uvjeravanjem islandskih građana da je pozitivno pristupiti Europskoj uniji”, rekao je Skarphedinsson. Veliko i teško pitanje u pristupnim pregovorima bit će ribarstvo i prije svega kitolov za kojeg EU želi da ga Island prekine. I tu je islandski ministar vanjskih poslova dao vrlo iskreni odgovor: “Vodili smo politiku održivog kitolova. Kad uđemo u pregovore želimo da EU uzme u obzir da je to dio naše tradicije”. “Island ne dovodi u opasnost riblji fond, ali to je nešto nešto o čemu se može pregovarati,” rekao je islandski predstavnik. On je upozorio da je nemoguće unaprijed reći kako Island treba prekinuti s kitolovom. On to smatra samo jednim među teškim pitanjima o kojima će se razgovarati tijekom pregovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close