Kinezi odsutali od preuzimanja Starwooda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. travanj 2016. u 09:44
Foto: Reuters

Neočekivana odluka Anbanga potaknula je špekulacije što je tu tvrtku navelo na povlačenje ponude, koja bi predstavljala dosad najveće preuzimanje jedne kineske tvrtke u SAD-u.

Kinesko osiguravajuće društvo Anbang poručilo je u četvrtak da odustaje od kupnje Starwood Hotels & Resortsa, pa je Marriott Internationalu otvoren put za preuzimanje tog američkog lanca luksuznih hotela

Iznenađujući potez Anbanga uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je za Starwood ponudio gotovo 14 milijardi dolara, ili 82,75 dolara po dionici, nadmašivši Marriottovu ponudu od 78 dolara po dionici.

Ulagači na Wall Streetu očekivali su nastavak nadmetanja, pa je cijena dionice Starwooda posljednjih dana rasla. No, nakon što je Anbang objavio da odustaje od ponude, dionica Starwooda pojeftinila je u četvrtak više 4 posto.

'Privukla nas je mogućnost preuzimanja Starwooda jer se radi o visoko-kvalitetnom, vodećem globalnom hotelskom brandu. Međutim, zbog raznih tržišnih okolnosti, konzorcij je odlučio da neće nastaviti proces', priopćio je Anbang, koji je ponudu za preuzimanje Starwooda podnio u konzorciju s investicijskim fondovima J.C. Flowers & Co. i Primavera Capital.

Neočekivana odluka Anbanga potaknula je špekulacije što je tu tvrtku navelo na povlačenje ponude, koja bi predstavljala dosad najveće preuzimanje jedne kineske tvrtke u SAD-u.

Kineski financijski magazin Caixin objavio je nedavno kako kineski regulator tržišta osiguranja vjerojatno neće odobriti preuzimanje Starwooda jer bi time inozemna imovina Anbanga premašila dozvoljenu granicu od 15 posto, koliko mogu iznositi inozemne investicije tamošnjih osiguravajućih društava.

Uz to, u slučaju da je Anbang postigao dogovor sa Starwoodom, to bi preuzimanje morao razmotriti Savjet o stranim investicijama u SAD-u, međuagencijsko vijeće koje razmatra preuzimanja kako ne bi naštetila nacionalnoj sigurnosti. No, i Anbang i Starwood bili su uvjereni da će dobiti odobrenje za njihov eventualni sporazum.

Kako bilo, Anbangovo povlačenje otvorilo je put ambicijama Marriotta da preuzme Starwood, vlasnika brandova kao što su Sheraton i Westin, i stvori najveću hotelsku kompaniju u svijetu s otprilike 5.700 hotela.

Komentirajte prvi

New Report

Close