Rast cijene hrane i globalna nestašica žitarica vrše nove pritiske na vlade, prehrambene kompanije i potrošače da smekšaju svoj dugotrajan otpor prema genetički modificiranim proizvodima. U Japanu i Južnoj Koreji neki su proizvođači prvi put počeli kupovati genetički modificirani kukuruz koji se koristi u proizvodnji bezalkoholnih pića, zalogaja za užinu i druge hrane. Kompanije su do sada, kako bi izbjegle protivljenje kupaca, za kupnju kukuruza uzgojenog prirodnim putem plaćale višu cijenu. No s cijenama koje su u posljednje dvije godine utrostručile biti fin postalo je preskupo. U Sjedinjenim Državama proizvođači pšenice i trgovci, nekada suzdržani kada je riječ o usvajanju biotehnologije zbog straha od gubljenja izvoza, sada su zagrijani za usvajanje GMO-a kako bi povećali zalihe. Čak i u Europi, gdje je otpor takvoj “Frankenštajn hrani” bio najveći, neki ugledni vladini dužnosnici i biznismeni sada pozivaju na brže odobravanje uvoza genetski modificiranih proizvoda. Na taj način djelomično odgovaraju na pritužbe stočara, koji tvrde kako bi im moglo ponestati stočne hrane u slučaju da se uvoz ne ubrza. U Velikoj Britaniji Nacionalna udruga uzgajivača goveda, koja predstavlja stočare, ovoga je mjeseca objavila izjavu u kojoj se zahtijeva hitno odustajanje od svog protivljenja uvozu GMO proizvoda, kako bi se odgovorilo na promjene u svjetskoj potražnji za hranom, na rastuću opasnost od nedostatka hrane i na smanjenje domaće proizvodnje mesa. Predsjednik poljoprivrednog odbora Europskog parlamenta Neil Parish rekao je da bi s porastom cijena Europljani “morali biti realniji” glede GMO-a. “Njihovo srce možda je lijevo, no njihovi džepovi su desno”, rekao je Parish.
(HT)
Rast cijene hrane i globalna nestašica žitarica vrše nove pritiske na vlade, prehrambene kompanije i potrošače da smekšaju svoj dugotrajan otpor prema genetički modificiranim proizvodima. U Japanu i Južnoj Koreji neki su proizvođači prvi put počeli kupovati genetički modificirani kukuruz koji se koristi u proizvodnji bezalkoholnih pića, zalogaja za užinu i druge hrane. Kompanije su do sada, kako bi izbjegle protivljenje kupaca, za kupnju kukuruza uzgojenog prirodnim putem plaćale višu cijenu. No s cijenama koje su u posljednje dvije godine utrostručile biti fin postalo je preskupo. U Sjedinjenim Državama proizvođači pšenice i trgovci, nekada suzdržani kada je riječ o usvajanju biotehnologije zbog straha od gubljenja izvoza, sada su zagrijani za usvajanje GMO-a kako bi povećali zalihe. Čak i u Europi, gdje je otpor takvoj “Frankenštajn hrani” bio najveći, neki ugledni vladini dužnosnici i biznismeni sada pozivaju na brže odobravanje uvoza genetski modificiranih proizvoda. Na taj način djelomično odgovaraju na pritužbe stočara, koji tvrde kako bi im moglo ponestati stočne hrane u slučaju da se uvoz ne ubrza. U Velikoj Britaniji Nacionalna udruga uzgajivača goveda, koja predstavlja stočare, ovoga je mjeseca objavila izjavu u kojoj se zahtijeva hitno odustajanje od svog protivljenja uvozu GMO proizvoda, kako bi se odgovorilo na promjene u svjetskoj potražnji za hranom, na rastuću opasnost od nedostatka hrane i na smanjenje domaće proizvodnje mesa. Predsjednik poljoprivrednog odbora Europskog parlamenta Neil Parish rekao je da bi s porastom cijena Europljani “morali biti realniji” glede GMO-a. “Njihovo srce možda je lijevo, no njihovi džepovi su desno”, rekao je Parish.
(HT)
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu