Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Kad nastupi glad i GMO je dobar

Autor: Poslovni.hr
22. travanj 2008. u 06:30
Podijeli članak —

Rast cijene hrane i globalna nestašica žitarica vrše nove pritiske na vlade, prehrambene kompanije i potrošače da smekšaju svoj dugotrajan otpor prema genetički modificiranim proizvodima. U Japanu i Južnoj Koreji neki su proizvođači prvi put počeli kupovati genetički modificirani kukuruz koji se koristi u proizvodnji bezalkoholnih pića, zalogaja za užinu i druge hrane. Kompanije su do sada, kako bi izbjegle protivljenje kupaca, za kupnju kukuruza uzgojenog prirodnim putem plaćale višu cijenu. No s cijenama koje su u posljednje dvije godine utrostručile biti fin postalo je preskupo. U Sjedinjenim Državama proizvođači pšenice i trgovci, nekada suzdržani kada je riječ o usvajanju biotehnologije zbog straha od gubljenja izvoza, sada su zagrijani za usvajanje GMO-a kako bi povećali zalihe. Čak i u Europi, gdje je otpor takvoj “Frankenštajn hrani” bio najveći, neki ugledni vladini dužnosnici i biznismeni sada pozivaju na brže odobravanje uvoza genetski modificiranih proizvoda. Na taj način djelomično odgovaraju na pritužbe stočara, koji tvrde kako bi im moglo ponestati stočne hrane u slučaju da se uvoz ne ubrza. U Velikoj Britaniji Nacionalna udruga uzgajivača goveda, koja predstavlja stočare, ovoga je mjeseca objavila izjavu u kojoj se zahtijeva hitno odustajanje od svog protivljenja uvozu GMO proizvoda, kako bi se odgovorilo na promjene u svjetskoj potražnji za hranom, na rastuću opasnost od nedostatka hrane i na smanjenje domaće proizvodnje mesa. Predsjednik poljoprivrednog odbora Europskog parlamenta Neil Parish rekao je da bi s porastom cijena Europljani “morali biti realniji” glede GMO-a. “Njihovo srce možda je lijevo, no njihovi džepovi su desno”, rekao je Parish.
(HT)

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Rast cijene hrane i globalna nestašica žitarica vrše nove pritiske na vlade, prehrambene kompanije i potrošače da smekšaju svoj dugotrajan otpor prema genetički modificiranim proizvodima. U Japanu i Južnoj Koreji neki su proizvođači prvi put počeli kupovati genetički modificirani kukuruz koji se koristi u proizvodnji bezalkoholnih pića, zalogaja za užinu i druge hrane. Kompanije su do sada, kako bi izbjegle protivljenje kupaca, za kupnju kukuruza uzgojenog prirodnim putem plaćale višu cijenu. No s cijenama koje su u posljednje dvije godine utrostručile biti fin postalo je preskupo. U Sjedinjenim Državama proizvođači pšenice i trgovci, nekada suzdržani kada je riječ o usvajanju biotehnologije zbog straha od gubljenja izvoza, sada su zagrijani za usvajanje GMO-a kako bi povećali zalihe. Čak i u Europi, gdje je otpor takvoj “Frankenštajn hrani” bio najveći, neki ugledni vladini dužnosnici i biznismeni sada pozivaju na brže odobravanje uvoza genetski modificiranih proizvoda. Na taj način djelomično odgovaraju na pritužbe stočara, koji tvrde kako bi im moglo ponestati stočne hrane u slučaju da se uvoz ne ubrza. U Velikoj Britaniji Nacionalna udruga uzgajivača goveda, koja predstavlja stočare, ovoga je mjeseca objavila izjavu u kojoj se zahtijeva hitno odustajanje od svog protivljenja uvozu GMO proizvoda, kako bi se odgovorilo na promjene u svjetskoj potražnji za hranom, na rastuću opasnost od nedostatka hrane i na smanjenje domaće proizvodnje mesa. Predsjednik poljoprivrednog odbora Europskog parlamenta Neil Parish rekao je da bi s porastom cijena Europljani “morali biti realniji” glede GMO-a. “Njihovo srce možda je lijevo, no njihovi džepovi su desno”, rekao je Parish.
(HT)

Autor: Poslovni.hr
22. travanj 2008. u 06:30
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close