Jedno od najvećih preuzimanja: SoftBank kupuje ARM Holding za 31 milijardu dolara

Autor: Poslovni.hr/H , 18. srpanj 2016. u 10:17
Foto: Reuters

ARM je jedna od vodećih svjetskih tvrtki za izradu mikročipova i osmišljavanje grafičke tehnologije na području mobilne tehnologije, a njihove proizvode koriste, među ostalim, Apple, Samsung i Huawei.

Japanska SoftBank Grupa kupit će britanski ARM Holding za 31 milijardu dolara, a to će preuzimanje biti jedno od dosad najvećih u europskom tehnološkom sektoru, izvijestio je u ponedjeljak Financial Times pozivajući se na dva izvora upoznata s pregovorima.  

ARM je jedna od vodećih svjetskih tvrtki za izradu mikročipova i osmišljavanje grafičke tehnologije na području mobilne tehnologije, a njihove proizvode koriste, među ostalim, Apple, Samsung i Huawei.

Ako se potvrdi, dogovor o preuzimanju, koji bi treba biti objavljen u ponedjeljak, bit će jedan od najvećih dosadašnjih za tu vrste tehnologije u Europi, a zasigurno najveći za SoftBank, koji je dosad najveću akviziciju proveo 2013., kada je kupio kontrolni paket wireless operatora Sprinta u poslu koji im je donio velike dugove. 

Najava o kupovini ARM-a dolazi mjesec dana nakon što je utemeljitelj SoftBanka Masayoshi Son odbacio plan odlaska iz kompanije najavivši razvoj Sprinta i transformaciju SoftBank u internetskog investicijskog diva. 

Najava transakcije također dolazi samo nekoliko tjedana nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Europske unije, zbog čega je oslabila britanska valuta, dok je s druge strane japanski jen ojačao.

Financial Times navodi kako će SoftBank platiti 17 funti u gotovini za svaku dionicu ARM-a što čini premiju od 40 posto u odnosu na cijenu dionice ARM-a na kraju prošloga tjedna od 11.89 funti.  

Komentirajte prvi

New Report

Close