Jedan od najpoznatijih njemačkih proizvođača kućanskih aparata planira otpustiti na tisuće radnika

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2024. u 09:50
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA

Prodaja obiteljske tvrtke, osnovane 1899. godine, znatno je pala 2023. godine.

Poznata njemačka tvrtka za proizvodnju kućanskih aparata Miele će otpustiti ukupno 2.000 radnika kako bi svoju osnovnu djelatnost u budućnosti ponovno učinili profitabilnom.

Uprava tvrtke planira reorganizaciju cjelokupne proizvodnje. To također može rezultirati premještanjem poslova na druge lokacije tvrtke, piše Fenix magazin.

Na prijelazu godine uprava Mielea je objavila video poruku svojim radnicima, što je natjeralo radnike da se pripreme za loše vijesti. Rečeno je da će 2024. biti godina s “teškim odlukama i dubokim promjenama”.

Proizvodnja tvrtke mora se reorganizirati, inače bi Miele kao cjelina bio dugoročno ugrožen, nastavlja se u videoporuci. Bilo je riječi i o mogućim otpuštanjima.

Što se tiče situacije u tvrtki tradicionalnih kućanskih aparata, sindikati su se već bojali da će stvari krenuti gore. IG Metall je upozorio da se veliki dio proizvodnje perilica rublja u budućnosti možda više neće odvijati u njemačkom Güterslohu.

Kao jedan od nekoliko mogućih scenarija, Miele je planirao preseliti gotovo svu svoju proizvodnju u tvornicu u Poljskoj. Ondje se već proizvodi veliki broj perilica rublja. Industrija strojeva za pranje rublja trenutno je srce Mielea – više od 1.500 zaposlenika radi u ovom pogonu u Güterslohu.

U priopćenju tvrtke u siječnju također je navedeno da niti jedno proizvodno mjesto neće biti zatvoreno. Osim toga, tvornica na lokaciji Gütersloh nije u opasnosti od zatvaranja i ostat će sjedište tvrtke.

Prodaja obiteljske tvrtke, osnovane 1899. godine, znatno je pala 2023. godine. Prethodnih godina Miele je doživio iznimno jaku zaradu – zbog pandemije korone. Miele je jedan od vrhunskih proizvođača perilica rublja, sušilica, pećnica, štednjaka i usisavača čije su kupce manje pogodila poskupljenja kao posljedica inflacije i povećanja materijalnih troškova.

Miele nipošto nije jedini u smanjenju radnih mjesta u ovoj godini: druge njemačke tvrtke također su bile prisiljene na velika otpuštanja. To uključuje čak i drugog proizvođača kućanskih aparata, Bosch. No, i proizvođač vaga Bizerba nedavno je morao objaviti da ukida niz radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close