Izraelski farmaceutski div optužen da je s konkurentima namještao cijene lijekova

Autor: Tomislav Pili , 26. kolovoz 2020. u 11:04
FOTO: REUTERS/Amir Cohen/File Photo

Teva je pak u svom priopćenju odlučno odbacila optužbe i najavila da će to dokazati na sudu.

Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je izraelsku farmaceutsku kompaniju Tevu za zajedničko dogovaranje cijena generičkih lijekova s konkurentima. Ministarstvo, koje u SAD-u ima i ulogu regulatora tržišnog natjecanja, već neko vrijeme sumnjiči farmaceutske kompanije za dogovor o poskupljenju najviše traženih lijekova na tržištu, među njima i onih protiv visokog kolesterola.

„Današnja optužnica potvrđuje kako nijedna kompanija nije prevelika za izbjegavanje procesuiranja zbog njezine uloge u urotama koje su dovele do značajno viših cijena generičkih lijekova potrebnih milijunima Amerikanaca“, izjavio je u priopćenju pomoćnik glavnog državnog odvjetnika Makan Delrahim, prenosi Reuters. Teva je pak u svom priopćenju odlučno odbacila optužbe i najavila da će to dokazati na sudu.

Taj je farmaceut optužen po tri točke optužnice. U prvoj točki Teva, Glenmark i Apotex dogovorili su povećanje cijene lijeka za snižavanje kolesterola pod nazivom Pravastatin. Po drugoj točki optužbe, Teva i kompanija Taro Pharmaceuticals dogovarali su poskupljenje lijekova protiv bolova, zatim artritisa, kožnih bolesti i krvnih ugrušaka. Treća točka tvrdi da su izraelska kompanija i francuski Sandoz dogovarali poskupljenje lijekova koji se koriste u liječenju tumora mozga, cističnih fibroza, artritisa i hipertenzije.

Ministarstvo pravosuđa je objavilo da su Sandoz, Taro i Apotex ranije priznali sudjelovanje u dogovoru i nagodili se s regulatorom u vezi iznosa kazne. Teva je u priopćenju navela kako je pokušala pronaći rješenje spora s ministarstvom, ali je ta institucija „pokazala nevoljkost za razmatranje alternativa koje ne bi duboko utjecale na Tevu i dionike koji ovise o kompaniji, uključujući i pacijente“.

Komentirajte prvi

New Report

Close