Ipak pada napetost između EU i SAD-a

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2009. u 22:00

Europska unija i Sjedinjene Američke Države nastoje privesti kraju trgovinski rat koji je započeo zbog pružanja državne pomoći proizvođačima zrakoplova

Europska unija otvorila je vrata za pregovore sa SAD-om kao realan način da privede kraju dugotrajnu trgovinsku bitku zbog državne pomoći koju su obje pružile svojim lokalnim proizvođačima aviona, Airbusu i Boeingu.

Barunica Ashton, trgovinska povjerenica EU, izjavila je da i Amerika i Europa moraju osigurati da održe konkurentne avionske industrije unatoč sporu između Boeinga i Airbusa koji se nalazi pred Svjetskom trgovinskom organizacijom. Njezini komentari su se u javnosti pojavili nakon što su neki od američkih zakonodavaca u javnost izišli s tvrdnjom da je tajna privremena presuda koju je u petak dao STO djelomično išla u prilog optužbi Washingtona da su europski krediti Airbusu vrijedni 15 milijardi dolara predstavljali nezakonite subvencije. Na sastanku koji je prošlog vikenda održala s novinarima u New Delhiju, gdje je sudjelovala na sastanku ministara trgovine, ledi Ashton je sugerirala da postoji mogućnost da će se u sljedećim mjesecima dogovoriti sporazumno rješenje. Ledi Ashton je izjavila da su i jednima i drugima potrebne održive industrije i da je glavno pitanje kako do njih doći. Ona smatra da bi, ovisno o tome što stoji u izvještaju STO-a, možda bilo moguće pronaći način da se to ostvari kroz konstruktivne pregovore. Pregovori bi se, vjeruje, mogli pokazati boljim rješenjem nego prolazak kroz zakonski proces. Otvaranje vrata sporazumnom dogovoru u Washingtonu je dobro primljeno, te je dužnosnik tamošnje administracije izjavio: “Mi smo uvijek bili spremni raspravljati o sporazumu s EU.” Dužnosnici europskih vlada su naglasili da nije vjerojatno da će pregovori za rješavanje spora početi prije nego STO donese presudu u europskoj tužbi protiv američke pomoći Boeingu. Ta presuda se očekuje u sljedećih šest do sedam mjeseci. Anonimni trgovinski dužnosnik je novinarima izjavio da očekuje kako će kombinirane presude pružiti temelj za ugovaranje sporazuma među vladama. Ledi Ashton je izjavila da su preuranjene tvrdnje o pobjedi, koje su iz Amerike uslijedile nakon presude u petak jer STO još nije donio presudu u protutužbi koju je EU uložio protiv američkih subvencija za Boeing preko državnih istraživačkih ugovora i poreznih olakšica čiju vrijednost Unija procjenjuje na 24 milijarde dolara. Prema nekim osobama upoznatim s presudom, Svjetska trgovinska organizacija je presudila da je otprilike tri milijarde dolara u povratnoj pomoći za proizvodnju zrakoplova A380 izjednačeno sa subvencijama i da isto vrijedi za financiranje istraživanja, razvoja i infrastrukture. Međutim, komisija je naglasila da povratna pomoć za pokretanje proizvodnje može biti prihvatljiva opcija za financiranje aviona.

Komentirajte prvi

New Report

Close