Intel ulaže 4,6 milijardi dolara u Poljsku

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2023. u 22:01
Foto: Reuters

Koliko je Poljska ponudila Intelu subvencija nije objavljeno.

Američki proizvođač čipova Intel uložit će do 4,6 milijardi dolara u novi pogon za montažu i testiranje poluvodiča u Poljskoj, u blizini grada Wroclawa. Investicija je dio plana za Europu koji je Intel najavio lani, uključujući gradnju velikog kompleksa za proizvodnju čipova u Njemačkoj i tvornice u Irskoj i Francuskoj, ciljajući na ublažene propise o financiranju i subvencije Europske komisije.

Pogon u Poljskoj zaposlit će 2000 radnika i otvoriti nekoliko tisuća dodatnih radnih mjesta tijekom gradnje i zapošljavanja pri dobavljačima. S projektiranjem i planiranjem kreće se odmah, dok će gradnja započeti nakon pribavljanja dozvole EK. Poljski premijer Mateusz Morawiecki gradnju Intelove tvornice nazvao je “najvećom greenfield investicijom u povijesti Poljske”.

Američka tvrtka već je 30 godina prisutna u Poljskoj gdje zapošljava 4.000 radnika. Poljsku su izabrali zbog infrastrukture i stručnjaka, kažu u Intelu, napominjući da je lokacija novog pogona blizu planirane tvornice u Njemačkoj i one u Irskoj. Očekuje se da će novo postrojenje biti pušteno u rad do 2027. Nekoliko se zemalja natječe kako bi Intel uložio u njihove regije, a neke, poput Njemačke pregovaraju o iznosu subvencija koje mogu dati. Handelsblatt je objavio da su njemačka vlada i Intel blizu dogovora o 9,9 milijardi eura subvencija, u odnosu na prethodno dogovorenih 6,8 milijardi.

Koliko je Poljska ponudila Intelu subvencija nije objavljeno. Na čelu s izvršnim direktorom Patom Gelsingerom, Intel ulaže milijarde u gradnju tvornica na tri kontinenta kako bi vratio dominantnu poziciju u proizvodnji čipova i uspješnije konkurirao rivalima AMD-u, Nvidiji i Samsungu.

Komentirajte prvi

New Report

Close