Huawei: Ne špijuniramo i nismo prijetnja za Sloveniju

Autor: Poslovni.hr , 16. kolovoz 2020. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Bilo kakva diskriminacija i ograničavanje slobodnog tržišta uvijek negativno utječe na državu.

Predstavnici Huaweija u Ljubljani su krajem prošlog tjedna izjavili da taj kineski tehnološki div ispunjava sve standarde kibernetičke sigurnosti i ne predstavlja prijetnju Sloveniji, reagirajući na odluku slovenske vlade koja je u četvrtak sa SAD-om potpisala izjavu o sigurnosti 5G tehonologije.

Premda izjava o sigurnosnim uvjetima za uvođenje 5G tehnologije, nove generacije telekomunikacijskih mreža većeg kapaciteta i dosega, koju su potpisali Mike Pompeo, američki državni tajnik i Anže Logar, slovenski ministar vanjskih poslova, ne spominje izrijekom Huawei, u toj kompaniji smatraju da je riječ o pokušaju diskriminacije koju nameću SAD, te odbijaju sumnjičenja da Huawei tehnološku opremu može iskoristiti za špijuniranje za račun kineske države. “Vlasnici Huaweija su njegovi zaposlenici, tu nema mjesta za našu vladu. Huawei ne predstavlja prijetnju za Sloveniju”, rekao je Histro Zhangqin, direktor kineske kompanije za Sloveniju. Radoslaw Kedzia, potpredsjednik tvrtke Huawei Technologies, rekao je da ih brine to što se iz konteksta slovensko-američke izjave može naslutiti da je ona uperena protiv konkurencije, Huaweija kao globalne korporacije, koja je daleko odmakla u razvoju 5G tehnologije u odnosu na ostale.

Bilo kakva diskriminacija i ograničavanje slobodnog tržišta uvijek negativno utječe na državu, upozorio je Kedzia, dodavši da Huawei zapošljava 194.000 ljudi, od čega ih polovica radi na istraživanju i razvoju. To korporaciji omogućava vodeće mjesto na globalnoj razini, te drugo mjesto po broju patenata za tehnologiju 5G i po investicijama u kibernetičku sigurnost, istaknuo je Kedzia. Pokušaj isključivanja Huaweia sa slovenskog tržišta na kojemu je već više godina prisutan, komentirao je: “Kako bi vi reagirali da Luku Dončića isključe iz američke NBA lige zato što je iz Slovenije?”. Potpisivanje zajedničke izjave sa SAD-om za Sloveniju će značiti sporiji tempo digitalizacije i razvoja te tehnologije jer će biti prisiljena koristiti rješenja koja nisu toliko napredna kao Huaweijeva, upozorili su predstavnici kineske korporacije.pd

Komentirajte prvi

New Report

Close