Sigurnost hrane danas je prioritet broj jedan u cijeloj prehrambenoj industriji, a u njezino se postizanje ulaže mnogo. Sigurnost hrane se, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, definira kao osiguranje da hrana neće uzrokovati štetu za potrošača kada je pripremljena i/ili se jede u skladu s njezinom namjenom.
Svi uključeni u prehrambeni lanac dijele svoj dio odgovornosti u postizanju sigurnosti hrane, od proizvođača, prerađivača i industrije pakiranja, preko trgovaca do, u konačnici, potrošača. Za potrošača, sigurnost hrane znači da može imati povjerenje u hranu koju konzumira. Za proizvođače ona znači mnogo više – mogućnost potpune kontrole svih proizvodnih parametara u svakom trenutku te osiguranje kvalitete i poštivanje procedura tijekom cijelog proizvodnog procesa. Izazov pred kojim se nalazi industrija je osigurati sigurnost hrane koja je i profitabilna, unatoč svim mogućim operativnim pogreškama, nekonzistentnoj kvaliteti pa čak i manipulaciji proizvodom.Osiguravanje sigurnosti hrane već je više od 60 godina sastavni dio poslovanja Tetra Paka, vodeće svjetske kompanije u proizvodnji rješenja za preradu i pakiranje prehrambenih proizvoda.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu