H&M posluje jako dobro, ali očekuju pogoršanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. rujan 2021. u 15:34
Foto: PA Images/PIXSELL

Neto prihod porastao je 9,4 posto, na 55,6 milijardi kruna. Iskazan u lokalnim valutama uvećan je 14 posto.

Švedski lanac trgovina odjeće H&M izvijestio je u četvrtak da mu je dobit u ljetnom tromjeseečju premašila pretpandemijsku razinu, upozorivši ujedno da su na početku jeseni prodaju zakočli problemi u transportu i nabavi.

Poremećaji u globalnom gospodarstvu tijekom pandemije izazvali su poremećaje u globalnim opskrbnim lancima, što je dovelo do nestašice robe, kontejnera, skladišta i vozača i podiglo troškove dostave.

U razdoblju od lipnja do kolovoza dobit prije poreza drugog po veličini proizvođača modne odjeće u svijetu poskočila je 158 posto, na 6,1 milijardu švedskih kruna (600,7 milijuna eura).

U usporedbi s istim tromjesečjem pretpandemijske 2019. godine veća je za 22 posto.

Neto prihod porastao je 9,4 posto, na 55,6 milijardi kruna. Iskazan u lokalnim valutama uvećan je 14 posto.

“Povećanje dobiti grupe H&M u (trećem fiskalnom) tromjesečju uglavnom je rezultat dobre reakcije (kupaca) na kolekcije, uz veću prodaju po punoj cijeni, manja sniženja i dobru kontrolu troškova”, navela je izvršna direktorica Helena Helmersson u priopćenju.

Povoljan tečaj dolara u trećem fiskalnom tromjesečju nadoknadio j znatno veće cijene logistike i sirovina, ističu u H&M-u.

Cijene pamuka rastu zbog velike kineske potražnje i nepovoljnog vremena u ključnim regijama u razvoju, napominje Reuters.

Kompanija je upozorila da očekuje pogoršanje situacije na tržištu do kraja fiskalne godine, budući da će pozitivni učinak američkog dolara oslabiti dok će cijene sirovina i dopreme robe i dalje biti visoke.

Uska grla pritišću H&M-ovu proizvodnju, transport i promet u lukama, istaknula je Helmersson, dodavši da se kompanija priprema za veća kašnjenja, iako se situacija s isporukom donekle poboljšala.

“Prodaja u rujnu 2021. godine, izražena u lokalnim valutama, bila je nešto veća nego u istom mjesecu prošle godine, iako potražnja nije u potpunosti podmirena zbog poremećaja i kašnjenja u protoku proizvoda”, priopćili su iz H&M-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close