H&M, Benetton, Esprit i ostali obvezali se na popravke u tvornicama u Bangladešu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. srpanj 2013. u 18:18
Na provjere se obvezao i Benetton (Epa)

Vodeći svjetski modni lanci, među kojima prevladavaju oni iz Europe, objavili su u ponedjeljak da će u idućih devet mjeseci inspekciji omogućiti pristup svojim pogonima u Bangladešu prema pravno obvezujućem sporazumu sa sindikatima.

Vodeći svjetski modni lanci, među kojima prevladavaju oni iz Europe, objavili su u ponedjeljak da će u idućih devet mjeseci inspekciji omogućiti pristup svojim pogonima u Bangladešu prema pravno obvezujućem sporazumu sa sindikatima.

Poticaj za sklapanje takvog sporazuma bila je industrijska katastrofa u Rana Plazi gdje je u travnju ove godine u urušavanju zgrade s radionicama modnih lanaca stradalo čak 1.129 ljudi.

Većinom europski lanci trgovina odjećom, uključujući Inditex, H&M, Primark, Benetton, Metro, Carrefour, Marks and Spencer, Tesco i Esprit, ali i američki PVH i Abercrombie & Fitch, istaknuli su također da će jamčiti popravke i renovaciju ako inspektori utvrde da njihove tvornice nisu u skladu sa sigurnosnim standardima.

Njihovi američki pandani, poput Walmarta, Gapa and JC Penneya, objavili su da teže alternativnom, neobvezujućem sporazumu a odgovaraući prijedlog namjeravaju predstaviti do kraj srpnja.

"Početne inspekcije u svakoj tvornici bit će završene najkasnije za devet mjeseci i po potrebi bit će izrađeni planovi za revonacije i popravke", stoji u priopćenju koordinacijskog odbora skupine od 70 modnih lanaca.

Krovna udruženja sindikata, uključujući švicarski IndustriALL i UNI Global Union, pojačala su pritisak na zapadne trgovačke lance da potpišu takav sporazum nakon tragedije u Daki.

Modni lanci poput Inditexa, H&M-a i Primarka, potpisali su u svibnju Sporazum o zaštiti od požara i o sigurnoj gradnji kako bi poboljšali šokantne uvjete rada u tvornicama i radionicama u drugom po veličini svjetskom izvozniku odjeće. Tekstilna industrija čini čak 80 posto izvoza Bangladeša.

Kompanije će dostaviti podatke o svojim dobavljačima u Bangladešu najkasnije do 15. srpnja i oni će potom prvi puta biti objavljeni, navodi se u priopćenju. Zadaća je tima inspektora "identificirati ozbiljne rizike i potrebu za hitnim popravcima" u tvornicama. Modni lanci moraju se potom obvezati da će u roku od dvije godine poboljšati sigurnost tamo gdje to bude potrebno, navodi se u priopćenju.

Sjedište tijela koje će nadzirati provedbu sporazuma bit će u Nizozemskoj, objavili su.

Nije poznato koliko su novca kompanije spremne izdvojiti za popravke ali lokalna je grupa u istraživanju utvrdila da bi roškovi renoviranja i popravaka u tvornicama u Bangladešu mogli dosegnuti i tri milijarde dolara.

Modni su lanci zatražili pomoć Svjetske banke i ostalih zajmodavaca za financiranje tih radova, kazao je za AFP predstavnik 70 kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close