Za kineskog proizvođača čokolade dali 584 mil. dolara… U kešu

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2013. u 12:41
Prihodi od prodaje čokolade, slatkiša i žvakaćih guma u Kini 2012. bili su 13 milijardi dolara

Očekuje se da će kineska kompanija Shanghai Golden Monkey, koja je u privatnom vlasništvu, ove godine ostvariti prihod u visini 225 milijuna dolara.

Američka konditorska kompanija Hershey najavila je kupnju kineskog proizvođača slatkiša za 584 milijuna dolara u gotovini, uključujući i njegov dug, u sklopu planiranog širenja na najbrže rastuće potrošačko tržište u svijetu.

Hershey će u dvije etape kupiti Shanghai Golden Monkey (SGM), jednog od najvećih svjetskih proizbođača slatkiša i čokolade. Bit će to najveća prekomorska akvizicija te kompanije. Akvizicija se vremenski poklopila s nastojanjima inozemnih tvrtki da razviju nove proizvode prilagođene ukusu kineskih potrošača. Predsjednik Uprave i izvršni direktor Hersheya John Bilbrey sporazum je nazvao "pobjedom za obje tvrtke"."Snaga SGM-ovih konditorskih portfelja i ukupnih distribucijskih sposobnosti, osobito u tradicionalnoj trgovini, predstavlja za nas priliku da poduzmemo mjere kako bi glasoviti brendovi Hersheya i SGM-a postali još moćniji", rekao je Bilbrey.

Zhao Qisan, osnivač i glavni direktor Shanghai Golden Monkeya, ocijenio je da Hershey i SGM imaju slične kulture i strategije kada je riječ o razvoju brendova i prodajnim sposobnostima. Očekuje se da će Shanghai Golden Monkey, koji je u privatnom vlasništvu, ove godine ostvariti prihod u visini 225 milijuna dolara. Hershey proizvodi i začinjene suhe grickalice od tofua, žvakaće gume od sira s okusom jagoda i napolitanke s okusom algi. Prošle je godine ostvario prihod od 6,6 milijardi dolara i smatra Kinu primarnim međunarodnim tržištem. Prihodi od prodaje čokolade, slatkiša i žvakaćih guma u Kini prošle godine bili su 13 milijardi dolara, pokazuju podaci tvrtke za istraživanje tržišta Euromonitor International.

Komentirajte prvi

New Report

Close