Heathrow izgubio titulu najprometnije zračne luke

Autor: Tomislav Pili , 28. listopad 2020. u 10:45
Foto: Reuters

Što se tiče financijskog rezultata, u prvih devet mjeseci zračna luka je ostvarila gubitak od 1,5 milijardi funti.

Londonska zračna luka Heathrow snizila je prognoze broja putnika u idućoj godini s obzirom da pandemija koronavirusa i dalje ruši potražnju za letovima, a objavila je i kako više nije najprometnija zračna luka u Europi, predavši titulu pariškom aerodromu. Iz Heathrowa su u srijedu poručili kako očekuju da će tijekom 2021. kroz aerodrom proći 37 milijuna putnika, sniživši prognozu u odnosu na srpanj za čak 41 posto. Naime, u ljeto je londonski aerodrom očekivao 63 milijuna putnika u idućoj godini.

Osim toga, tijekom pandemije je Heathrow izgubio titulu najprometnije zračne luke u Europi, a pretekao ga je pariški aerodrom Charles de Gaulle. Uprava koju predvodi John Holland-Kaye za to je okrivila britansku vladu koja nije uvela režim testiranja na koronavirus na aerodromu kako bi potaknula zrakoplovne kompanije na uvođenje više letova prema Londonu. U trećem tromjesečju broj putnika na Heathrowu bio je manji za 84 posto nego u istom lanjskom razdoblju.

Što se tiče financijskog rezultata, u prvih devet mjeseci zračna luka je ostvarila gubitak od 1,5 milijardi funti. No, uprava je poručila kako je financijska situacija Heathrowa stabilna te da tvrtka ima dovoljno novca za nesmetano poslovanje u idućih godinu dana čak i ako letovi budu potpuno obustavljeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close