Gorenjska banka prodaje Mlinotest

Autor: Božica Babić , 12. kolovoz 2013. u 17:35
Za Mlinotest iz Ajdovščine zainteresirano ljubljanski Žito, ali i nekoliko kupaca iz inozemstva

Slovenci nastavljaju rasprodaju kompanija koje su bankari preuzeli zbog nenaplaćenih kredita, na listi je i Mlinotest koji ima tvrtke u Karlovcu i Umagu.

Slovenski bankari nastavljaju rasprodaju portfelja stečenog proteklih godina radi nemoguće naplate svojih potraživanja.

Među njima je i Gorenjska banka koja je objavila da traži kupca za 48 posto dionica koncerna Mlinotest iz Ajdovščine kojega je svojedobno za poravnanje duga preuzela od propalog Vipe Holdinga. Ova je transakcija za hrvatski gospodarski prostor zanimljiva zbog toga što Mlinotest još od 2002. u vlasništvu drži tvrtku Žitoproizvod iz Karlovca, gdje ima gotovo 90 posto udjela. Uz karlovačku kompaniju te Mlinotest Trgovinu Umag na slovenskom tržištu, Mlinotest posluje kroz tvrtke Mlinotest Kruh Koper, Pecivo Nova Gorica i Finholding Ljubljana, dok u Rumi u Srbiji ima Mlinotest-S.

 

59milijuna

eura ukupan je prihod grupacije Mlinotest u regiji

Slovenski mediji izvješćuju da bi ajdovsku prehrambenu grupaciju pod svoje skute rado uvrstio i lokalni konkurent, ljubljanka tvrtka Žito, no interes je iskazalo i nekoliko inozemnih kupaca. Među njima je, navode, i moćna češka internacionalka Agrofert, kompanija koja ima razgranatu mrežu sestrinskih tvrtki u Slovačkoj, Mađarskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj. Portfelj joj je šarolik, od umjetnih gnojiva preko stočarstva do pekarstva, a ukupni prihod prošle godine prelazio je 5,5 milijardi eura.

Interes za Mlinotest pokazuju i dva austrijska poduzetnika iz pekarske branše, Der Mann te Strock & Anker. Grupacija Mlinotest prošle je godine, poslujući na tri tržišta regije, ostvarila ukupan prihod u visini 59 milijuna eura i uz gubitak u iznosu 1,1 milijun eura. U prva tri mjeseca ove godine konsolidirani prihod na razini cijele grupacije iznosio je 14,1 milijun eura i bio gotovo identičan prošlogodišnjem rezultatu. Opet je zabilježen gubitak, po obračunu za prvo tromjesečje iznosio je 34 tisuće eura. Ukupno, u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji koncern Mlinotest zapošljava oko 110 radnika.  

Komentirajte prvi

New Report

Close