Gorenje planira otpustiti 270 zaposlenih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. travanj 2019. u 08:51
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kako prenose slovenski mediji, Počivalšek je kineskim dužnosnicima izrazio spremnost i otvorenost vlada na buduće investicije i dolazak kineskog kapitala u Sloveniju.

Gorenje planira otpustiti 270 zaposlenih, što je malo više od šest posto ukupnog broja zaposlenika, a reogranizacija tvrtke predviđa novu organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta, objavili su u četvrtak slovenski mediji, a potvrdili i u vodstvu slovenskog proizvođača kućanskih aparata, kojega je lani preuzela kineska korporacija Hisense.

Procjenjuje se da će programom otpuštanja biti obuhvaćeno 270 radnika matične kompanije, što je "dobrih šest posto od ukupno 4212 svih zaposlenih", naveli su iz Gorenja u priopćenju na svojim internet stranicama.

Također navode da će smanjenje zaposlenih ponajviše zahvatiti srednji menadžmenta i pomoćne službe, dijelom tzv. mekim metodama, kao što su umirovljenje i slanje na čekanje, ali će biti i otkazivanja ugovora o radu.

Kako navode mariborski dnevnik "Večer" i portal Siol.net, sindikat je u četvrtak na sastanku s poslovodstvom odbacio ponuđeni prijedlog kriterija o tome tko će ubuduće u Gorenju, koji je lani poslovao s gubitkom od 111 milijuna eura, biti prekobrojan, uz napomenu da je spreman na "najradikalnije oblike sindikalne borbe".

Uznemirenost među radnicima, kako se čini, izazivaju i najave šire reorganizacije Gorenja, koji je među najznačajnijim slovenskim izvoznicima, a u okviru kojega bi moglo biti upitno i više radnih mjesta iako su to u upravi u četvrtak opovrgnuli.

U Gorenju navode kako se tvrtka početkom ožujka transformirala iz dioničkog u društvo s ograničenom odgovornošću, kako bi se pojednostavilo upravljanje i omogućilo učinkovitije upravljanje i donošenje odluka unutar grupe, čime će se brže moći odgovoriti na izazove i promjene u zahtjevnom poslovnom okruženju, iskorištavanje sinergija s Hisensom i smanjenje operativnih troškova.

Najavljuju da će transformacija poslovanja biti prioritet u svim područjima poslovanja u idućim mjesecima te da su početkom travnja pokrenute procedure za reorganizaciju poslovnih procesa na razini grupe kao cjeline, kao i da reorganizacija i optimizacija poslovanja neće biti ograničena na matičnu tvrtku, već sve tvrtke-kćeri i poslovne jedinice u inozemstvu.

Kako navode, u tijeku je "integracija nekih prodajnih odjela Gorenja u inozemstvu s Hisenseovim tvrtkama". Takve su racionalizacije već provedene na tržištima Velike Britanije, Francuske i Italije, a uskoro će se provesti i u Rusiji i Češkoj.

Inače, o budućoj suradnji Slovenije i Kine, kao i kineskim investicijama u Sloveniji, bilo je riječi i tijekom posjeta izaslanstva slovenske vlade Pekingu, koju vodi ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, koji je jučer posjetio i Hisense.

Kako prenose slovenski mediji, Počivalšek je kineskim dužnosnicima izrazio spremnost i otvorenost vlada na buduće investicije i dolazak kineskog kapitala u Sloveniju.

Komentirajte prvi

New Report

Close