Google i Bayer razvili AI platformu za radiologe

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2024. u 20:01
Foto: Reuters

Ova inicijativa Google Clouda i Bayera odražava širi trend.

Google Cloud i Bayer, njemački farmaceutski div predstavili su inovativnu platformu koju pokreće umjetna inteligencija a kojoj je cilj poboljšati učinkovitost radiologa u dijagnosticiranju bolesti.

Thomas Kurian, izvršni direktor Google Clouda, opisao je mogućnosti platforme ističući njezinu sposobnost otkrivanja anomalija na slikama i povlačenje relevantnih informacija iz povijesti bolesti pacijenata. Primjerice, tijekom godišnjeg pregleda raka dojke, platforma može identificirati trenutačne nalaze, ali i usporediti ih s prethodnim pregledima i prikazati sažetak nalaza. Suradnja između Google Clouda i Bayera trebala bi riješiti niz izazova s kojima se suočavaju radiolozi, uključujući rastući nedostatak radne snage i povećanje radnog opterećenja.

Ipak, Kurian je naglasio da platforma nije namijenjena zamjeni radiologa, već tek kao podrška u procesu donošenja odluka. Ova inicijativa Google Clouda i Bayera odražava širi trend u medicinskoj industriji, pri čemu i druge tvrtke istražuju primjenu umjetne inteligencije upravo u radiologiji. Unatoč potencijalu, Keith Kirkpatrick, istraživački direktor u The Futurum Group, smatra da je tržište još uvijek u razvoju, bez jasnog lidera. Da bi platforma Google Clouda i Bayera uspjela, Kirkpatrick je naglasio važnost tehničke točnosti, zaštite privatnosti i sigurnost podataka. Izgradnja povjerenja s radiolozima bit će ključna, dodao je.

Dok Google Cloud i Bayer nastavljaju usavršavati platformu za radiologiju i istraživati različite poslovne modele, šira zdravstvena zajednica očekuje priliku za testiranje i pružanje povratnih informacija, označavajući značajan korak naprijed u revolucioniranju praksi radiologije, prenosi CNBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close