Galenika u Crnoj Gori odlazi u stečaj

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2019. u 22:01
Očekuje se dokapitalizacija podgoričke tvrtke od strane većinskog vlasnika iz Srbije, Foto: PD

Privredni sud prihvatio prijedlog Porezne uprave zbog duga za neplaćene poreze od 2,6 milijuna eura, dok 60-ak radnika gotovo godinu dana nije dobilo plaće.

Blažo Jovanić, predsjednik Privrednog suda i stečajni sudac, prihvatio je prijedlog Porezne uprave (PU) i pokrenuo stečajni postupak u tvornici lijekova Galenika Crna Gora zbog duga za neplaćene poreze u iznosu od 2,61 milijuna eura. Jovanić je za stečajnog upravitelja imenovao Veselina Perišića, koji je prema informacijama Vijesti, još prošlog tjedna ušao u tvornicu lijekova.

 

75posto

vlasništva u crnogorskoj tvornici lijekova ima srpska Galenika koju je kupila brazilska kompanija EMS

Crnogorski mediji prošle su godine pratili prvo štrajk, a potom višemjesečne probleme sindikata i preostalih 60-ak radnika tvornice lijekova Galenika Crna Gora koji su više puta tražili od premijera Duška Markovića i ministra zdravlja Kenana Hrapovića da pomognu da im se što brže isplati 11 zaostalih neto plaća i doprinosi za mirovinsko osiguranje. Više puta im je iz izvršne vlasti rečeno da će to pitanje biti riješeno tek nakon dokapitalizacije podgoričke tvrtke od strane većinskog vlasnika u Srbiji. Brazilska kompanija EMS kupila je beogradsku Galeniku u studenome 2017. godine. Većinski vlasnik Galenike Crna Gora sa 75 posto vlasništva je beogradska kompanija, dok 25 posto ima crnogorska vlada. Još se ne zna kolika su ukupna potraživanja radnika i imaju li oni prioritet u naplati.

Komentirajte prvi

New Report

Close