FOTO: Musk priredio spektakl – predstavio svoj Cybertruck, vozilo budućnosti. Stiglo već milijun rezervacija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. prosinac 2023. u 11:06
FOTO: REUTERS/Tingshu Wang

Milijarder i investitor Elon Musk predstavio je u četvrtak, uz veliku pompu, Cybertruck, električni pick-up futurističkog dizajna svoje tvrtke Tesla za koje je već stiglo milijun rezervacija.

Uz preglasnu glazbu i uzbuđenu publiku milijarder je poput rock zvijezde stigao u kožnoj jakni za upravljačem svog Cybertrucka u sjedište Tesle u teksaškom gradu Austinu.

“Mislim da je ovo naš najbolji proizvod”, rekao je Elon Musk i pohvalio se “to je najizuzetniji objekt na cesti. Budućnost će konačno nalikovati na budućnost”.

FOTO: REUTERS/Mike Blake

Cybertruck je križanac između modela iz filma “Blade Runner” (1982.) i modela “Wet Nellie”, amfibije viđene u filmu “Špijun koji me volio”, rekao je Elon Musk.

“Bolji je od pick-upa i bolji od sportskog vozila, on je sve u jednom”, opisao je vlasnik ne štedeći na hvalama performansi svog vozila.

Musk je priredio velik spektakl za promociju: pucanje iz strojnice na vrata vozila koje nije ostavilo rupe, utrka s Porscheom 911 (u kojoj je pobijedio), vuča građevinskog stroja ili raketnog reaktora.

Međutim, tržište električnih pick-up vozila već je konkurentno i na njemu će se Muskovo vozilo morati boriti s modelima konstruktora kao što su Rivain, General Motors ili Ford.

FOTO: REUTERS/Mike Blake

Prije nešto više od 18 mjeseci Ford je predstavio F-150 Lightning, električnu verziju svog najprodavanijeg vozila u Sjedinjenim Državama.

Američko tržište jako cijeni pick-up vozila i na njemu konstruktori ubiru najveće marže.

Temeljni model Cybertrucka prodaje se po cijeni od 60.990 dolara, znatno više od F-150 Lighhtning koje se može kupiti za 50.000 dolara.

FOTO: REUTERS/Dado Ruvic

Tesla sada predlaže i dvije skuplje varijante: prvu za 79.990 dolara, a drugu za 99.990 dolara i ta najskuplja može dosegnuti 210 km/h, ima autonomiju vožnje 515 km te kapacitet vuče od 5 tona.

 “Povijesni dan” 

Na predstavljanju u četvrtak kupci su već potpisali narudžbe praćeni ovacijama publike.

Neki stručnjaci procjenuju da bi prodaja Cybertrucka, zbog njegova neobičnog izgleda, mogla biti slabija od drugih modela takve vrste, no rezervacije po cijeni od 100 dolara već su nadmašile milijun.

Elon Musk predviđa dosegnuti godišnju proizvodnju od 250.000 vozila u 2025.

Karoserija vozila sastavljena je od inoksi čelika kako bi bilo čvrsto.

“Vozilo izgleda cool, ali ga je izuzetno teško konstruirati”, kaže Art Wheaton, stručnjak za prometnu industriju na sveučilištu Cornell.

Zbog toga Wheaton sumnja da će Cybertruck postići veliku prodaju, upravo zbog svog dizajna.

FOTO: REUTERS/Jeenah Moon

U srijedu se Elon Musk ispričao za svoju poruku o antisemitskoj teoriji zavjere.

No zatim je opet podigao prašinu prostački vrijeđajući oglašivače koji su odlučili bojkotirati njegovu društvenu mrežu X (bivši Twitter) poručivši im da  “o….u”!

“Lansiranje Cybertrucka povijesni je dan i ne mislimo da bi intervju što ga je Musk dao u srijedu mogao imati utjecaj na njegov uspjeh”, ocijenio je Dan Ives, analitičar za Wedbush Securities.

FOTO: REUTERS/Mike Blake

Komentirajte prvi

New Report

Close