Evo tko je itekako ‘omastio brk’ visokim cijenama plina u Europi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. svibanj 2022. u 12:58
Foto: Pixabay

Kompanija je potvrdila plan o povlačenju iz Rusije, otpisavši u prvom tromjesečju imovinu u vrijednosti 1,1 milijardu dolara i obustavivši nabavu.

Norveški energetski div Equinor izvijestio je u srijedu da mu je dobit u prvom tromjesečju više nego učetverostručena, odražavajući skok cijena plina u Europi u razdoblju niskih zaliha i ograničene opskrbe zbog rata u Ukrajini.

Prilagođena dobit prije poreza u prvom je tromjesečju više nego učetverostručena, na 18 milijardi dolara.

Ukupni je prihod više nego udvostručen, na 36 milijardi dolara.

Prodaja prirodnog plina sada je najprofitabilniji posao Equinora, zasjenivši naftu, tradicionalno glavni izvor prihoda, zahvaljujući nastojanjima Europe da napuni ispražnjena skladišta jer bi zbog rata u Ukrajini mogla izgubiti pristup ruskom plinu.

Prosječna fakturirana prodajna cijena prirodnog plina u Europi bila je u prva tri ovogodišnja mjeseca 345 posto viša nego u prvom tromjesečju 2021. zbog niskih zaliha, velike potražnje i ograničene ponude, objavila je norveška tvrtka.

“Optimizirali smo proizvodnju plina kako bismo povećali isporuke, a Hammerfest LNG trebao bi biti pokrenut 17. svibnja, nakon sigurnosnih provjera”, rekao je izvršni direktor Anders Opedal, misleći na plinsko postrojenje na Arktiku zatvoreno nakon požara u 2020. godini.

Kompanija je potvrdila plan o povlačenju iz Rusije, otpisavši u prvom tromjesečju imovinu u vrijednosti 1,1 milijardu dolara i obustavivši nabavu.

“Equinor je prestao trgovati ruskom naftom. To znači da Equinor više neće sklapati nove trgovačke poslove ni dogovarati prijevoz nafte i derivata iz Rusije”, ističu u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close