Erste Group očekuje znatno nižu dobit u 2020.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. travanj 2020. u 13:50
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U prva tri ovogodišnja mjeseca čista je dobit potonula 38 posto, na 235,3 milijuna eura.

Austrijski zajmodavac Erste Group izvijestio je u četvrtak da očekuje znatno nižu neto dobit u 2020. godini nakon njezina snažnog pada u prvom tromjesečju, povezanog s posljedicama pandemije koronavirusa.

U prva tri ovogodišnja mjeseca čista je dobit potonula 38 posto, na 235,3 milijuna eura.

Operativni prihodi pali su 6,1 posto, na 1,63 milijarde eura.

Neto prihodi od kamata porasli su 5,9 posto, na 1,23 milijarde eura, zahvaljujući solidnoj potražnji u Češkoj, Austriji i Rumunjskoj.

Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su 3,4 posto, na 504,2 milijuna eura.

Banka je zabilježila i gubitak od trgovanja 157,4 milijuna eura. U prva tri prošlogodišnja mjeseca u toj je stavci bilježila dobit od 153,3 milijuna eura.

Stopa adekvatnosti kapitala (CET 1) iznosila je na kraju ožujka 13,1 posto i bila je 0,6 postotnih bodova niža nego na kraju 2019. godine.

Udio nenaplativih kredita iznosio je 2,4 posto i niži je za 0,1 postotni bod nego na kraju prošle godine.

Banka je u prvom tromjesečju otpisala 61,7 milijuna eura vrijednosti financijskih instrumenata odnosno 15 baznih bodova prosječnih bruto kredita.

Zemlje središnje i istočne Europe u kojima Erste Group posluje do sada su relativno uspješno ograničavale širenje koronavirusa i počele su ublažavati mjere blokade.

Gotovo sve vlade također traže od banaka da građanima i kompanijama ponude moratorij na otplatu kredita a Mađarska je uvela i poseban porez.

Austrijski zajmodavac prognozira da će tržišna gospodarstva u kojima posluje ove godine bilježiti pad aktivnosti u rasponu od četiri do sedam posto.

Pandemija bi trebala najteže pogoditi sektore turizma, usluga, prometa i maloprodaje, navode u Ersteu, procjenjujući svoju bruto kreditnu izloženost prema tim sektorima na oko 39 posto, prema prezentaciji objavljenoj na bančinoj internetskoj stranici.

Na temelju trenutno najizglednijeg scenarija koji predviđa da će za oporavak biti potrebno šest mjeseci, zajmodavac predviđa značajan rast troškova rizika u ovoj godini, na 50 do 80 baznih bodova prosječnih bruto kredita.

Očekuju i značajan pad dobiti.

„Iako je procjena pada profitabilnosti vrlo zahtjevan zadatak s obzirom na kontinuiranu nepredvidivost razvoja događaja, moramo očekivati ​​pad naših operativnih prihoda a time i operativnog rezultata u 2020. godini, veće troškove rizika za kredite klijenata i u konačnici manju neto dobit”, kazao je izvršni direktor Bernhard Spalt.

“U cjelini gledano, očekuje se značajan pad neto dobiti u 2020.”, poručuju iz Erstea.

Ustraju u isplati dividende za 2019. godinu ali će iznos ovisiti o prilikama u gospodarstvu. Početno su predložili isplatu 1,5 eura po dionici.

Komentirajte prvi

New Report

Close