Dogovorili se dobavljači i Volkswagen

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2016. u 22:00
Obustava je prijetila za šest Volkswagenovih tvornica, Foto: Reuters

Detalji sporazuma ostali tajna, automobilski div priprema nastavak proizvodnje.

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) objavio je u utorak da je postigao dogovor s dobavljačima o isporuci ključnih dijelova čija je obustava prisilila grupu na prekid proizvodnje u nekoliko tvornica. “Pogođene tvornice polako se pripremaju za nastavak proizvodnje”, objavio je VW u priopćenju.

VW i dobavljači presvlaka za sjedala i kućišta za mjenjače Cartrim i ES Guss nastavili su u ponedjeljak pregovore nakon neuspjelog subotnjeg pokušaja. U priopćenju VW-a navodi se da su se dvije strane složile da će pojedinosti dogovora zadržati u tajnosti. Iz VW-a su u ponedjeljak upozorili da će u slučaju da dogovor ne bude postignut biti prisiljeni skratiti radno vrijeme za oko 28.000 radnika u šest tvornica. Nekima je radno vrijeme već skraćeno zbog obustavljene isporuke ključnih dijelova.

Spor je nastao početkom kolovoza kada je VW ishodio sudski nalog o nastavku isporuka, ali dobavljači su ga odbili realizirati, rekavši da je VW otkazao buduće ugovore bez odgovarajuće nadoknade. Glasnogovornik Preventa, matične tvrtke dva dobavljača, rekao je u petak za poslovni dnevnik Handelsblatt da VW dobavljačima nameće “neprihvatljive uvjete”.
O šteti za VW govori izračun analitičara švicarske banke UBS prema kojem tjedan dana obustave proizvodnje donosi VW-u gubitak od 100 milijuna eura u godišnjoj bruto dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close