Dobit BAT-a pala u 2019. zbog manjeg obujma prodaje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2020. u 15:02
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

“Rezultati će, posebno kada je u pitanju rast u kategoriji novih proizvoda, biti bolji u drugoj polovini godine”, procjenjuju.

British American Tobacco, vlasnik Tvornice duhana Rovinj, izvijestio je u četvrtak da mu se dobit smanjila u 2019. zbog manjeg obujma prodaje i troškova pravnih sporova i preustroja.

Operativna dobit pala je prošle godine 3,2 posto, na devet milijardi funti (10,24 milijarde dolara), što u BAT-u objašnjavaju troškovima pravnih sporova i restrukturiranja i otpisom nematerijalne imovine.

Temeljna dobit po dionici (EPS) smanjila se 5,4 posto, na 2,497 funti po dionici.

Prihodi su porasli 5,7 posto, na 25,9 milijardi funti.

Ukupni obujam prodaje cigareta i kategorije ‘novih proizvoda’, smanjio se 4,4 posto, na 678 milijardi komada. Pritom je prodaja cigareta pala 4,7 posto dok je prodaja elektroničkih cigareta i proizvoda baziranih na grijanju duhana poskočila 31,6 posto.

U BAT-u očekuju da će obujam prodaje cigareta i novih proizvoda na globalnoj razini ove godine pasti oko četiri posto. U SAD-u trebao bi se po njihovim procjenama smanjiti pet posto.

Potražnja za tim proizvodima oslabila je nakon što su američki zdravstveni službenici prošle godine izvijestili o više od 2.000 slučajeva bolesti pluća povezanih s e-cigaretama i 47 smrtnih slučajeva povezanih s njihovom upotrebom.

Regulatori su nakon toga postrožili provjere a pojedine savezne države zabranile su tu kategoriju duhanskih proizvoda.

U ovoj godini BAT očekuje rast prihoda za tri do pet posto, kada se isključe promjene valutnih tečajeva. Predviđaju i daljnji napredak prema zacrtanom cilju u kategoriji novih proizvoda od pet milijardi funti prihoda u 2023/204. godini

“Rezultati će, posebno kada je u pitanju rast u kategoriji novih proizvoda, biti bolji u drugoj polovini godine”, procjenjuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close