Dobit austrijskog Erste Groupa potonula 60 posto

Autor: Ana Blašković , 02. kolovoz 2020. u 21:59
Posljedice korona krize i većih troškova za rizike snizili su dobit na 294 milijuna eura

U Beču šestomjesečne rezultate objašnjavaju posljedicom korona krize i značajnih porastom troškova rizika.

Austrijska Erste grupa u prvom polugodištu ostvarila je 294 milijuna eura neto dobiti, 60 posto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu. U Beču šestomjesečne rezultate objašnjavaju posljedicom korona krize i značajnih porastom troškova rizika.

„Kretanje troškova rizika zasigurno je bio ključni pokretač koji je utjecao na dobit u prvoj polovici 2020.. Iako je naš omjer nenaplativih kredita ostao na povijesno niskih 2,4 posto, pažljivo smo unaprijed planirali kako bismo uzeli u obzir očekivano pogoršanje kvalitete imovine što je više moguće u ovom trenutku. Izdvojili smo rezervacije, u iznosu od 675 milijuna eura u prvih šest mjeseci ove godine. Kao rezultat toga, neto dobit se za isto razdoblje smanjila na 294 milijuna eura”, rekao je čelnik autrijske grupacije Bernd Spalt u petak predstavljajući rezultate.

Erste grupa, koja posluje na sedam tržišta srednje i istočne Europe uključujući i Hrvatsku gdje je treći kreditor po snazi, bilježi rast neto kamatnih prihoda na 2,39 milijardi eura (+2,9%). Neto prihod od naknada i provizija pao je na 956,7 milijuna eura (-2,4%).

Operativni prihod istodobno je smanjen na 3,4 milijarde eura, odnosno 3,4 posto, dok je operativni rezultat niži 6,2 posto, 1,35 milijardi eura. Stopa osnovnog redovnog kapitala iznosi 14,2%, a stopa ukupnog kapitala 19,1%. Ukupna imovina Erste grupe krajem lipnja povećana je na 264,7 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close