Dobit AmExa oštro pala

Autor: Poslovni dnevnik , 20. srpanj 2017. u 21:59
Foto: Reuters

Prema poslovnom izvješću, čista dobit AmExa pala je u drugom tromjesečju 33 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 1,3 milijarde dolara.

Prihodi American Expressa iznosili su u proteklom tromjesečju 8,3 milijarde dolara, 0,8 posto više nego godinu dana prije, no dobit najveće svjetske kartičarska kuća oštro je pala. Prema poslovnom izvješću, čista dobit AmExa pala je u drugom tromjesečju 33 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 1,3 milijarde dolara. Potrošnja članova AmExa porasla je osam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je u proteklom kvartalu AmEx u svijetu izdao 2,7 milijuna novih vlasničkih kartica.

No, suočen s oštrom konkurencijom, AmEx je značajno povećao nagrade za svoje članove kako bi ih zadržao. Tako je u proteklom tromjesečju isplatio nagrade u iznosu od 1,9 milijarde dolara, osam posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupni su troškovi tvrtke porasli za 21 posto, na 5,8 milijardi dolara, što je i glavni razlog pada dobiti. Zbog velike konkurencije na tržištu i prekida nekoliko ‘co-brand’ ugovora, koje izdavači kartica potpisuju s velikim korporativnim partnerima o prodaji putem njihovih kartica, AmEx je nedavno pokrenuo program ušteda, ali i investicija u nova 
područja.     

Komentirajte prvi

New Report

Close