Dioničari legendarne američke kompanije dali ‘košaricu’ Bidenu. Prihvatili ponudu Japanaca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. travanj 2024. u 12:19
FOTO: REUTERS/Quinn Glabicki

Dioničari američkog proizvođača čelika U.S. Steela prihvatili su 14,9 milijardi dolara vrijednu ponudu Nippon Steela, utirući put japanskom vlasniku, unatoč crvenom svjetlu Bijele kuće i kritikama sindikata.

Više od 98 posto dioničara U.S. Steela prihvatilo je Nipponovu ponudu iz prosinca prema kojoj bi trebali dobiti 55 dolara po dionici, znatno više od njezine tadašnje burzovne cijene.

Prije mjesec dana američki predsjednik Joe Biden blokirao je ponudu japanske kompanije, rekavši da U.S. Steel mora ostati u američkom vlasništvu.

“U.S. Steel uživa status legende u američkom sektoru čelika više od stotinu godina i ključno je za kompaniju da i ubuduće bude američka čeličana, u domaćem vlasništvu i s domaćom upravom”, rekao je tada Biden.

U prosincu Bijela kuća ocijenila je da predložena akvizicija zaslužuje “ozbiljnu provjeru” zbog ključne uloge U.S. Steela u proizvodnji čelika, što znači da je ključna i za nacionalnu sigurnost. Ponudu trenutno razmatraju regulatori, uključujući Odbor za strana ulaganja (CFIUS).

Prihvaćanje japanske ponude na skupštini dioničara oštro je kritizirao sindikat United Steelworkers (USW), strahujući od mogućeg gubitka radnih mjesta.

“Ne čudi nas što su dioničari odlučili unovčiti i prodati zaposlenike i umirovljenike legendarne američke tvrtke”, priopćio je USW.

Kako bi stišao strah od potencijalnog gubitka radnih mjesta, Nippon je poručio da, uz određene uvjete, neće otpuštati radnike ni zatvarati čeličane do rujna 2026. Dodali su i da će premjestiti sjedište u Pittsburgh.

Nippon Steel je u utrci za kupnju U.S. Steela nadmašio američke kompanije Cleveland-Cliffs i Nucoru i ArcelorMittal čije je sjedište u Luksemburgu.

Japanski premijer Fumio Kishida izjavio je prošli tjedan prilikom sastanka s američkim predsjednikom u Washingtonu da se nada da će pregovori o Nipponovoj kupnji U.S. Steela uroditi plodom.

„Želimo zacementirati taj win-win odnos”, kazao je Kishida. Biden je pak rekao da i dalje stoji uz sindikate u pitanju kupnje domaćeg proizvođača čelika.

Komentirajte prvi

New Report

Close