Dioničari General Electrica nakon stoljeća bez dividende?

Autor: Tomislav Pili , 13. listopad 2017. u 13:45
Foto: Reuters

Dionica industrijskog konglemerata potonula 27 posto ove godine.

Predviđanja da General Electric (GE) ne posluje dovoljno dobro da bi održao isplate dividende na koje njegovi dioničari mogu računati već više od stoljeća srušila je vrijednost kompanija na najnižu razinu u četiri godine. Dok Wall Street niže nove rekorde, cijena dionice američkog industrijskog konglomerata u srijedu je potonula 1,24 posto na 23,07 dolara, najnižu razinu od 3. rujna 2013. godine.

Novi uteg

Time je nastavljen silazni trend GE-a na burzi koji je s 27 posto minusa dionica s najlošijom izvedbom ove godine unutar indeksa Dow Jones. Novi uteg dionici izvješće je Stephena Tuse, analitičara banke JPMorgan u kojoj stoji kako unatoč nedavnoj promjeni glavnog izvršnog direktora, dostupne brojke pokazuju kako je temeljno operativno poslovanje i dalje ispod plana, prenosi Reuters. Tusa nije bio dostupan za detaljniji komentar. Međutim, analiza podataka koje je kompanija prezentirala investitorima i analitičarima u srpnju pokazuje da bi GE ove godine mogao iz poslovanja generirati šest milijardi dolara manje novca koji je planirao utrošiti za dividendu i otkup dionica.

Prema navodima s internetske stranice kompanije, GE isplaćuje dividendu više od stotinu godina, a ove godine dioničarima kroz dividendu i otkup dionica namjeravaju isplatiti 20 milijardi dolara. Samo za dividendu namijenjeno je osam milijardi dolara. Dio potrebnog novca namirio bi se iz gotovine koja leži na računu dok bi se drugi dio namaknuo prodajom imovine. Kako sada stvari stoje, ne može se reći da kompanija nema novca za dividendu. Bilanca pokazuje zalihe gotovine od 14 milijardi dolara te 327 milijardi dolara vrijedne ugovorene narudžbe proizvoda iz lepeze koja se proteže od lokomotiva i elektrana, preko mlaznih motora do medicinskih uređaja. Glasnogovornica kompanije Jenniffer Erickson poručila je kako “dividenda ostaje na vrhu prioriteta kompanije”. U 125 godina dugoj povijesti General Electric je šest puta snižavao iznos dividende u posljednje 34 godine. Posljednji se put to dogodilo 2009. godine kada je zbog financijske krize isplata dioničarima smanjena 68 posto. Prema mišljenju analitičara, kompanija se po tom pitanju sada našla “između čekića i nakovnja”. “Smanjenje dividende moglo bi srušiti cijenu dionice zbog bijega malih ulagača dok bi zadržavanje postojeće razine značilo bi malu ili nikakvu mogućnost rasta gotovine”, smatra Jeffrey Sprague, analitičar Vertical Research Partnersa.

Privlačan prinos

Ulagačima ova dionica nudi dividendni prinos iznad četiri posto, drugi najviši u Dow Jonesu te 30. unutar indeksa S&P 500. Dio analitičara ipak ne vjeruje u smanjenje dividende. “Rezanje dividende bilo bi krajnje rješenje”, smatra Rene Lipsch, analitičar rejtinške agencije Moody’s. Međutim, iduće godine GE će imati mnogo manje opcija jer će mu presušiti izvori novca od prodaje financijske podružnice GE Capital, dodaje Lipsch.

 

4,1 posto

iznosi dividendni prinos General Electrica

“Dugoročno gledano, dividenda ovisi o sposobnosti vodstva kompanije da poveća novčani tok iz poslovanja”, ocjenjuje Lipsch. Podsjetimo, od 1. kolovoza ove godine na čelu General Electrica nalazi se John Flannery koji trenutno provodi sveobuhvatno snimanje stanja kompanije. Očekuje se da će se Flannery 13. studenog obratiti javnosti kako bi predstavio nove ciljeve prihoda, dobiti i kapitalnih alokacija, u što ulazi i dividenda. Na odluku o promjeni ili zadržavanju postojeće dividendne politike svakako će utjecati i nova financijska direktorica kompanije. Prošloga je petka objavljeno da će dosadašnja šefica transportnog dijela kompanije Jamie Miller od 1. studenog preuzeti dužnost glavne financijske direktorice. Dosadašnji financijski direktor Jeffrey Bornstein nakon 28 godina provedenih u kompaniji odlazi u mirovinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close