Deutsche Bank izgubila 1,6 milijardi dolara u samo jednoj trgovini koja je uključivala Warrena Buffetta

Autor: Poslovni.hr , 21. veljača 2019. u 11:55
Foto: Reuters

Investicijska tvrtka milijardera osiguravala je ulog Deutche Banka.

Njemački zajmodavac Deutsche Bank izgubio je 1,6 milijardi dolara u samo jednoj transakciji obveznicama, koja je uključivala osiguranje od  Berkshire Hathawaya u vlasništvu Warrena Buffetta, objavio je The Wall Street Journal, a prenio CNBC.

Banka je 2007. kupila portfelj municipalnih obveznica (dugoročna, kakve u SAD-u izdaju lokalne vlasti) u iznosu od 7,8 milijardi dolara, navelo se u izvješću. Potom je Deutsche Bank kupio i zadanu zaštitu na obveznice (osiguranje od bankrota) od Berkshirea sljedeće godine, plaćajući ju 140 milijuna dolara.

Tijekom desetljeća od kupnje obveznica, menadžeri Deutsche Banka odgađali su priznavanje gubitaka od trgovine, što je izazvalo burnu raspravu između izvršnih direktora i revizora banke, izvijestio je WSJ.

Trgovanje je postalo uteg za tvrtku koja je na kraju odlučila prodati obveznice uz gubitak i otpisala osiguranje kod Berkshirea, priznajući gubitak od 1,6 milijardi dolara u 2016. godini.

Direktori banke do prošle su godine raspravljali o tome je li trebalo prepraviti izvješće o prethodnoj zaradi na temelju loše spomenute trgovine. Na kraju su odlučili da to ne naprave.

"Ova transakcija se odmotala u 2016. kao dio zatvaranja naše jedinice neosnovnih djelatnosti. Vanjski odvjetnici i revizori pregledali su transakciju i potvrdili da je ona u skladu s računovodstvenim standardima i praksom", izjavio je u vezi slučaja glasnogovornik banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close