Dell nakon pet godina opet na burzi

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2018. u 21:59
Dionice ili gotovina, Fotolia

Proizvođač računala najavio pojednostavljivanje dioničarske strukture.

Nakon pet godina proizvođač računala Dell vraća se na burzu u složenoj transakciji pomoću koje će osnivač Michael Dell i njegov financijski partner, fond Silver Lake zadržati kontrolu nad kompanijom. U ponedjeljak je kompanija objavila da će od investitora otkupiti specijalne dionice koje prate kretanje Dellova 82-postotnog udjela u softverskoj tvrtki VMware. Ostalih 18 posto VMwarea izlistano je na burzi kroz zasebnu dionicu. Podsjetimo, tu je tvrtku Dell “naslijedio” prilikom kupnje kompanije EMC, a te specijalne dionice 2016. su mu poslužile za financiranje akvizicije EMC-a.

Dell će ponuditi investitorima 1,3665 svojih dionica za svaku VMwareovu specijalnu dionicu ili 109 dolara po dionici u gotovini. Drugim riječima, kompanija je ponudila premiju od 29 posto u odnosu na zadnju cijenu od petka. Gotovinska komponenta transakcije financirat će se jednokratnom dividendom VMwarea od 11 milijardi dolara. Nakon otkupa, dioničari VMwarea držat će između 20,8 posto i 31 posto dionica Della.

Prema tvrdnjama obje kompanije, transakcija će pojednostaviti dioničarsku strukturu, ali i označiti povratak Della na burzu. No, specijalne dionice dat će Michaelu Dellu i Silver Lake viši udjel glasačkih prava čime će zadržati kontrolu nad kompanijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close