COSCO postaje 3. svjetski brodar

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Reuters

Ponuda za hongkonški Orient.

Najveća kineska brodarska tvrtka COSCO namjerava kupiti konkurentsku hongkošku kompaniju Orient Overseas International Ltd. (OOIL) za 6,3 milijarde dolara, čime bi COSCO postao treća najveća svjetska brodska kompanija, s više od 400 velikih brodova. Većinski vlasnik OOIL-a je prihvatio ponudu, iako je za prodaju još potrebno odobrenje regulatora.

To bi bilo posljednje u nizu spajanja, čime bi vodećih šest svjetskih brodarskih kompanija kontroliralo gotovo dvije trećine tržišta. Prema podacima Alphalinera, OOIL-ova podružnica OOCL je trenutno sedma najveća brodarska linija na svijetu, s udjelom od 3,2 posto na globalnom tržištu.

Obitelj prvog guvernera Hong Konga Tung Chee-hwa osnovala je OOIL te još drži 69 posto udjela u kompaniji. Oni su prihvatili ponudu, no još je potrebno odobrenje dioničara COSCA, kao i američkog i kineskog regulatora. Ako dođe do sklapanja posla, COSCO Shipping će postati treća najveća linija kontejnerskih brodova na svijetu, nakon danskog Maersk Linea i švicarske Mediterranean Shipping Company (MSC).

Međutim, preuzimanje OOIL-a pokazuje i kako hongkonška luka – nekad glavni ulaz u Kinu – gubi utakmicu od kineskih luka. Prekapacitiranost i usporavanje potražnje doveli su do velikih promjena u brodarskoj industriji. Korejski brodarski div Hanjin prošle je godine podnio zahtjev za stečaj, dok je francuski CMA CGM kupio singapurski Neptun Orient Lines.     

Komentirajte prvi

New Report

Close