Coca Cola o izbacivanju plastičnih boca

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2020. u 11:35
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Coca-Cola ne želi izbaciti plastične boce jer ih kupci žele, a i smanjio bi se promet tvrtke.

Coca-Cola neće izbaciti iz upotrebe plastične boce za jednokratnu upotrebu jer ih kupci još žele, rekla je za BBC direktorica za održivost ove kompanije, prenosi investitor.me. Kupci ih vole jer se zatvaraju i lagane su”, rekla je Bea Perez.

Ova kompanija, inače jedan od najvećih proizvođača plastičnog otpada, obvezala se da će do 2030. godine reciklirati onoliko plastičnih boca koliko ih iskoristi.

Međutim, aktivisti za zaštitu životne sredine tvrde da brojne bočice Coca-Cole neće biti prikupljene i da će završiti na smeću.

Ovaj gigant proizvede oko tri milijuna tona plastične ambalaže godišnje – ili 200.000 boca u minutu.

Utvrđeno je da je Coca-Cola brend koji najviše zagađuje u globalnoj reviziji plastičnog otpada koju je 2019. provela organizacija Oslobađanje od plastike (Break Free from Plastic).

Međutim, u obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Perez je rekla da ova kompanija sada prepoznala da mora biti „dio rješenja“.

Coca-Cola se obvezala da će koristiti najmanje 50 posto recikliranog materijala u ambalaži do 2030. Također je sklopila partnerstva s nevladinim organizacijama širom svijeta kako bi pomogla u poboljšanju sistema prikupljanja, prenose agencije.

Međutim, Perez je rekla da tvrtka neće izbaciti plastiku iz upotrebe u potpunosti, kao što su neki aktivisti željeli, rekavši da bi to moglo podijeliti kupce i utjecati na prodaju.

Rekla je i da korištenje ambalaže od aluminija ili stakla može povećati karbonski otisak ove kompanije.

„Kompanija neće imati posla, ako ne udovoljavamo željama potrošača“, rekla je ona.

„Dakle, kako mijenjamo infrastrukturu za flaširanje, prelazimo u reciklažu i inovacije, moramo pokazati potrošaču i kakve su mogućnosti. One će se promijeniti s nama.“

Komentirajte prvi

New Report

Close