Iako se predviđalo da će promiješati karte na tržištu i pomrsiti račune velikoj trojci dogodilo se veliko razočaranje

Autor: Poslovni dnevnik , 27. lipanj 2021. u 07:30
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic

Kompanija je umjesto 55 milijuna doza do kraja lipnja uspjela isporučiti tek 12 milijuna, od čega je administrirana tek polovica.

Cjepivo Johnson & Johnsona (J&J) protiv koronavirusa za sada bilježi razočaravajuće tržišne rezultate, iako su analitičari predviđali da će “promiješati karte” na tržištu i pomrsiti račune “velikoj trojci”.

Velika prednost J&J-ova cjepiva jest što se daje samo jedna doza što znatno olakšava administriranje. Unatoč tome, u Europskoj uniji do sada je utrošeno samo 6 milijuna doza cjepiva tog američkog proizvođača, odnosno polovica isporučenih.

Iščezli optimizam

Time je J&J-ovo cjepivo na dnu ljestvice po primjeni među četiri do sada odobrena cjepiva protiv COVID-19, pokazuju podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Za usporedbu, do ovog utorka utrošeno je 90 posto od isporučenih 250 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva te gotovo 85 posto od 30 milijuna doza Modernina proizvoda.

Od 70 milijuna doza AstraZenecina cjepiva, administrirano je oko 75 posto. Analitičari smatraju da je nekoliko razloga za takav podbačaj J&J-ova cjepiva.

Prvi je problem kašnjenje prvih isporuka, ali to se početkom godine dogodilo i ostalim proizvođačima, Pfizeru, Moderni i AstraZeneci.

Drugi su problem bili sigurnosni rizici nakon što su američki regulatori CDC i FDA sredinom travnja na dva tjedna suspendirali korištenje J&J-ova cjepiva kako bi istražili povezanost s vrlo rijetkim nuspojavama, potencijalno opasnima po život. Treći razlog neuspjeha jest brža isporuka konkurentskih cjepiva posljednjih mjeseci.

90

posto doza Pfizerova cjepiva do sada je utrošeno, kao i 85 posto Modernina te 75 posto AstraZenecina

Sve je to utjecalo na odluku Europske komisije o nekorištenju opcije naručivanja dodatnih 100 milijuna doza J&J-ova cjepiva. K tome, Bruxelles još ne zna što učiniti s dozama koje trebaju biti isporučene do kraja lipnja. Upućeni izvori tvrde da će ih EU najvjerojatnije donirati.

No, samo tri mjeseca ranije perspektive J&J-ova cjepiva bile su mnogo bolje. “Cjepivo u jednoj dozi može učiniti razliku u brzini cijepljenja”, izjavila je 11. ožujka, na dan odobrenja korištenja u EU, povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

U to vrijeme kampanja cijepljenja u EU odvijala se “puževim korakom”, ponajviše zbog velikog smanjenja obećanih količina AstraZenecina cjepiva. J&J-ovo cjepivo trebalo je stići početkom travnja, pa ga se smatralo ključnim u jačanju zamaha cijepljenja.

Čak i nakon dvotjednog kašnjenja dolaska prvih doza, europske dužnosnike nije napuštao optimizam. Međutim, dva mjeseca kasnije, J&J isporučio je Europi svega 12 milijuna doza, od ugovorenih 55 milijuna do kraja lipnja.

Razočarani Bruxelles

Zbog problema u proizvodnji kod J&J-ova partnera, tvrtke Emergent, EU je ovoga mjeseca odbila 20 milijuna doza. Iz kompanije poručuju da će dostaviti svih 200 milijuna doza koje je naručila Europska unija, ali su odbili komentirati koliko će isporučiti do kraja drugog tromjesečja te zašto je utrošeno tako malo isporučenih doza.

Glasnogovornik Europske komisije također nije komentirao slabo korištenje, ali je dodao kako su Komisija i nacionalne vlade “u ovom trenutku razočarane brojem isporučenih doza, ali se nadaju da će se tijekom vremena povećati”.

Od pojedinačnih država, J&J-ovo cjepivo najmanje se koristi u Francuskoj gdje je iskorišteno tek 22 posto doza, upola manje od europskog prosjeka.

Guido Rasi, nekadašnji direktor Europske agencije za lijekove, a sada savjetnik talijanske vlade u vezi epidemije COVID-19, ističe kako nema strateškog razloga za niski postotak utrošenih doza. On smatra da bi jedno objašnjenje moglo biti što je J&J-ovo cjepivo postalo dostupno kada je većina iz najugroženijih skupina već procijepljena.

“S obzirom da se koristi u jednoj dozi, smatra se da je praktičnije za korištenje na mjestima gdje je problematično organizirati cijepljenje sa dvije doze, poput otoka”, kaže Rasi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dok prepisujete tekst s engleskog onda bar prevedite kak spada, jer ovak ispadas glup. Sto ti to znaci cjepivo je administrirano?

New Report

Close