Cijena kontejnera skočila sa 2.000 na 12.000 dolara, IKEA objavila gdje seli veći dio proizvodnje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. listopad 2021. u 08:28
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Švedski lanac trgovina namještaja IKEA planira usmjeriti veći dio proizvodnje u Tursku kako bi sveo na minimum probleme u globalnim lancima nabave i snizio troškove prijevoza, izjavio je financijski direktor turskog ogranka.

IKEA planira u Turskoj proizvoditi fotelje, police za knjige, ormare i kuhinjske elemente i potom ih izvoziti. Trenutno ih dopremaju iz tisućama kilometara udaljenih pogona u istočnoj Aziji na tržišta Bliskog istoka i Europe.

“Zbog problema s isporukama, s kojima smo se suočili tijekom pandemije covida, nastojimo više proizvoditi u Turskoj”, izjavio je Reutersu glavni financijski direktor Kerim Nisel, ne želeći kazati koliko bi kapaciteta moglo biti premješteno.

“Svi smo u pandemiji shvatili da je diverzifikacija jako važna”, rekao je Nisel, da “možda baš i nije dobra strategija proizvoditi artikle u jednoj zemlji i potom ih pokušati transportirati diljem svijeta”.

Cijena kontejnera iz istočne Azije skočila je s pretpandemijske 2.000 dolara na sadašnjih 12.000 dolara, naglašava šef IKEA-inog turskog ogranka.

“Racionalnije je proizvoditi (robu) bliže mjestu prodaje. Zato ju želimo proizvoditi u Turskoj”, istaknuo je Nisel.

Tvrtka u Turskoj ima sedam trgovina i već izvozi tri puta više iz te zemlje nego što u nju uvozi. Trenutačno tamo proizvodi tekstilne, staklene, keramičke i metalne proizvode namijenjene globalnom izvozu.

IKEA najavljenom selidbom slijedi primjer drugih velikih europskih brendova kao što je Benetton, koji je odlučio približiti proizvodnju matičnoj Italiji, pojačavajući kapacitete u Srbiji, Hrvatskoj, Turskoj, Tunisu i Egiptu dok će oni u Aziji biti prepolovljeni, podsjeća Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close