Češka Kofola, vlasnik Radenske, povećala prihod 14,6 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 17. ožujak 2016. u 21:59
Foto: Thinkstock

Operativna dobit lani je povećana za 33,1%, na 22 milijuna eura, a EBITDA za 20,5%, dok je mreža barova UGO povećala prihod za desetak posto.

Češka grupa Kofola prošle godine povećala je godišnji prihod za 14,6%, sa 230 milijuna eura na 264 milijuna eura. Operativna dobit povećana je za 33,1%, na 22 milijuna eura, a EBITDA za 20,5%. U tome je značajnu ulogu odigralo preuzimanje slovenske Radenske u ožujku 2015., a Kofola je prošle godine također počela i distribuciju sokova Rauch.

"Drago nam je što su vremenski uvjeti povoljni, ali vrijeme zna biti promjenjivo. Osobno mi je važniji faktor to što smo marljivim radom i nastojanjima da inoviramo, istodobno i dalje duboko poštujući tradiciju i svoje kupce, uspjeli ostvariti rast u takvom iznimno kompetitivnom tržištu kakvo je tržište napitaka. Usto, ustrajemo na aktivnom istraživanju novih prilika za rast u susjednim zemljama", komentirao je rezultate Kofole Jannis Samaras, glavni direktor grupe. Dugoročna strategija ulaganja u zdrave napitke polučila je uspjeh, tvrde u Kofoli. Brzorastuća mreža barova UGO, kojih dosad već ima 62, povećala je prihode za desetak posto u usporedbi s godinom ranije.

Pozitivan utjecaj na konačan rezultat grupe Kofola također je imalo uvođenje takozvane izravne distribucije napitaka u Češkoj. Unatoč ulaganjima u rast i širenje, zaduženost se gotovo nije povećala, a neto dug/EBITDA pokazatelj na vrlo je umjerenoj razini od 1,1. Zahvaljujući trenutnom financijskom položaju, grupa ima sve preduvjete za daljnji razvoj, kažu iz češke kompanije. Usto, marketinška kampanja Kofola u Češkoj i Slovačkoj postigla je velik uspje i nije slučajno da je osvojila prestižnu nagradu Effie za učinkovitost u oglašavanju u objema zemljama. Na kraju godine grupa je uspješno javno ponudila dionice na Praškoj burzi. Kofolino treće mjesto na listi najuglednijih čeških kompanija svakako je odličan pokazatelj, priopćeno je iz kompanije. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close