ByteDance opovrgnuo da će većina TikToka prijeći u američko vlasništvo

Autor: Tomislav Pili , 21. rujan 2020. u 22:00
U sklopu dogovora s administracijom predsjednika Trumpa, tehnološka kompanija Oracle preuzet će 12,5 posto, a trgovački lanac Walmart 7,5 posto udjela u kineskoj aplikaciji

Kineska tvrtka demantirala Oracle i Walmart i tvrdi da će držati 80 posto u aplikaciji.

Iako su Oracle, Walmart i skupina američkih ulagača tijekom vikenda tvrdili da će preuzeti većinu udjela u kineskoj društvenoj mreži TikTok, globalno poslovanje te aplikacije postat će podružnica njezina sadašnjeg vlasnika, kompanije ByteDance. Kineska je kompanija u ponedjeljak priopćila da će posjedovati 80 posto udjela u TikTok Globalu, novoosnovanoj kompaniji sa sjedištem u SAD-u koja će posjedovati većinu globalnog poslovanja TikToka.

ByteDanceova izjava baca sasvim drugo svjetlo na dogovor sa administracijom predsjednika Donalda Trumpa. Naime, tehnološka kompanija Oracle i trgovački lanac Walmart priopćili su u subotu da će većina udjela u TikToku biti u američkim rukama. Oracle je dogovorio preuzimanje 12,5 posto udjela, a Walmart je kupio 7,5 posto. Međutim, ByteDance je jučer poručio kako se radi o glasini da će američki investitori biti većinski vlasnici TikTok Globala i da će ByteDance izgubiti kontrolu nad TikTokom. Oracle je odbio komentirati ByteDanceovo priopćenje, dok su iz Walmarta ostali nedostupni, piše Reuters.

Podsjetimo, predsjednik Trump potpisao je 14. kolovoza uredbu kojom je ByteDance dobio rok od 90 dana da pronađe američkog kupca za TikTok zbog navodne prijetnje da bi osobni podaci o 100 milijuna američkih građana – koliko ih koristi TikTok – došli u ruke kineskih obavještajaca. Trump je u subotu izjavio kako podržava načelni dogovor koji su Oracle i Walmart postigli s ByteDanceom. Dio Reutersovih izvora upoznatih s dogovorom pokušali su pojasniti razlike u tumačenju. Prema njihovim tvrdnjama, američki su investitori vlasnici 41 posto ByteDancea, pa ako se to neizravno vlasništvo preslika na TikTok Global, u američkom je vlasništvu većina te aplikacije popularne među mladima.

Jedan od izvora kazao je kako je dogovor ByteDancea s Oracleom i Walmartom vrednovao TikTok na preko 50 milijardi dolara. A taj će podatak svakako uskoro biti od pomoći s obzirom da je kineska kompanija potvrdila pripreme za početnu ponudu dionica (IPO) TikTok Globala. Točan datum izlaska na burzu još nije poznat.

Komentirajte prvi

New Report

Close