Bruxelles sprema Googleu 
i do 11 milijardi dolara kazne

Autor: Tomislav Pili , 10. lipanj 2018. u 11:49
Europska povjerenica Margrethe Vestager, Foto: Reuters

Idući tjedan odluka Europske komisije u najosjetljivijoj istrazi.

Nakon što je prošle godine kažnjen s 2,4 milijarde dolara zbog sprečavanja konkurenata u usporedbi cijena na internetu, Googleu prijeti novi udarac iz Bruxellesa. Kako tvrde upućeni izvori Financial Timesa bliski Europskoj komisiji, u idućih desetak dana očekuje se objava rezultata istrage Europske komisije u vezi uvjetovanja proizvođačima mobitela korištenje operativnog sustava Android.

Tri istrage

Kako tvrde izvori, europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager navodno će objaviti negativno mišljenje u vezi Googleove prakse. Podsjetimo, istraga u vezi dominacije u segmentu operativnih sustava za pametne telefone najvažnija je od tri istrage koje Bruxelles vodi protiv američkog internetskog diva. Iznos kazne za sada je nejasan. Europski regulator tržišnog natjecanja može Googleu “odrezati” kaznu i do 11 milijardi dolara, odnosno 10 posto godišnjih prihoda. No, dosadašnja praksa je pokazala kako se regulator odlučuje za kaznu u donjem dijelu raspona.

Android je operativni sustav koji se koristi u više od 80 posto pametnih telefona u svijetu. Iz tog je razloga ključan izvor Googleovih prihoda u budućnosti s obzirom na sve raširenije korištenje mobilnog interneta. Kada je Europska komisija otvorila tu najosjetljiviju istragu prije dvije godine, objavila je kako sumnja da je Google proizvođačima mobitela uvjetovao da korištenjem Androida preuzmu i njegove aplikacije, poput tražilice Chrome i trgovine aplikacijama Google Play.

Pogrešno tumačenje

K tome, proizvođačima je ponuđen i novac za eksluzivno predinstaliranje Googleovih proizvoda. Time je kompanija ograničila razvoj konkurentskih operativnih sustava i tržišnu utakmicu s tražilicom Chrome. Google je sve te optužbe odbacio. U podnesku u studenom 2016. Google je izjavio kako je Komisija pogrešno protumačila činjenice te nije uključila Apple kao konkurenta Androidu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Krvožedni birokrati odlučno su odlučili da će uništiti sve pred sobom.

Ovo stupidno SHVAĆAM – košta me 100 eura po objavi svake nove domene na internetu???

Mislim da bi Amerima bilo jeftinije poslati flotu na EU kao što šalju na Bliski istok. Ova nesposobna EU će ih reketariti do besvijesti ako ju ne zaustave. Davno je EU rekla moramo konkurirati Americi u digitalnoj ekonomiji. Sada kada vide da im ne ide, ajmo ih onda globiti

New Report

Close