Bezosov nasljednik preobrazit će Amazon iz trgovačkog u informatičkog diva

Autor: Tomislav Pili , 04. veljača 2021. u 13:12
Foto: Reuters

Osnivač najvećeg svjetskog internetskog trgovca Jeff Bezos od trećeg tromjesečja dirigentsku palicu nakon 27 godina prepustit će Andrewu Jassyju, jednom od svojih najranijih suradnika.

Jeff Bezos predao je dirigentsku palicu kompanije koju je stvorio prije 27 godina jednom od svojih najranijih suradnika, a time je i sugerirao da Amazon okreće novu stranicu u svom poslovanju. S obzirom da je novi glavni izvršni direktor Andrew Jassy do sada vodio Amazonovo poslovanje s računalstvom „u oblaku“, analitičari smatraju da će upravo to biti središte Amazonova poslovanja u budućnosti, a ne više internetska prodaja. U sklopu objave rezultata za četvrti kvartal u kojem je Amazon ostvario rekordnih 125,6 milijardi dolara prihoda – prvi put prihodi su prešli 100 milijardi dolara – Jeff Bezos je kazao kako je sada „optimalno vrijeme“ za promjenu u vodstvu.

Prepun energije

Od trećeg tromjesečja Amazonom će kormilariti Andy Jassy. Jeff Bezos će se postati izvršni predsjednik zadužen za strateške projekte, poput akvizicija. No, više će se posvetiti svojim ostalim poduzetničkim pothvatima, kao što je tvrtka za svemirske letove Blue Origin, dnevne novine Washington Post te filantropske inicijative za borbu protiv klimatskih promjena. Podsjetimo, 57-godišnji Bezos osnovao je Amazon još 1994. kao online knjižaru, a s vremenom je kompanija izrasla u najvećeg svjetskog internetskog trgovca, fantastične tržišne kapitalizacije od 1,7 bilijuna dolara. Brzi razvoj kompanije posljednjih nekoliko godina rezultirao je i rapidnim rastom njezine vrijednosti na burzi, što je Bezosu kao najvećem dioničaru s 11 posto udjela donijelo bogatstvo od 197 milijardi dolara i drugu poziciju na Bloombergovoj ljestvici najbogatijih ljudi svijeta. U pismu zaposlenicima Bezos je opovrgnuo kako odlazi s čela Amazona radi umirovljenja. „Nikad nisam imao više energije“, dodao je Bezos.

12,7 milijardi dolara

i operativnu dobit od 3,6 milijardi dolara ostvario je Amazon Web Services u četvrtom tromjesečju

Rođeni Njujorčanin Andy Jassy (53) zaposlio se u Amazonu još 1997. nakon što je diplomirao na Harvard poslovnoj školi, a isprva je bio tehnički asistent Jeffa Bezosa. Kako je bio jedan od Bezosovih najbližih suradnika, sudjelovao je u preobrazbi kompanije iz internetske knjižare u sadašnjeg trgovačkog diva. Ujedno je i jedan od najvećih dioničara sa 0,02 posto udjela. Nakon što je Amazon 2003. pokrenuo Amazon Web Services (AWS), Jassy je preuzeo brigu o tom segmentu poslovanja. S godinama je AWS postao najveća svjetska kompanija za usluge računalstva „u oblaku“ s milijunima klijenata i 45 posto tržišnog udjela, prema procjenama Gartnera.

U značajne uspjehe Jassyja ubraja se sklapanje ugovora s velikim kompanijama poput Verizona, McDonald’sa i Honneywella. S druge strane, lukrativni ugovor vrijedan 10 milijardi dolara za Pentagonov projekt JEDI preoteo mu je Microsoft. No, stručnjaci smatraju kako gubitak tog ugovora nije Jassyjeva krivnja, već posljedica gnjeva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog negativnog publiciteta u Washington Postu. Godišnji prihodi AWS-a rasli su 37 posto u 2019. te 30 posto u 2020. čime je kompanija dodatno učvrstila svoju lidersku poziciju. Tijekom četvrtog tromjesečja AWS je zabilježio prihode od 12,7 milijardi dolara i operativnu dobit od 3,6 milijardi dolara što ga čini najprofitabilnijim dijelom Amazonova poslovanja. Doduše, analitičari su očekivali prihode od 12,8 milijardi dolara.

Tom Johnson, glavni direktor za transformaciju u marketinškoj tvrtki Mindshare, ocjenjuje za Reuters kako imenovanje Andyja Jassyja naglašava važnost AWS-ova poslovanja za cijeli Amazon. „Jassyjevo vođenje AWS-a pokazuje koliko je ono na vrhu prioriteta Amazonove strategije. Bit će zanimljivo vidjeti kako će to utjecati na njegovu strategiju i kako će ti prioriteti balansirati s rastućim oglašivačkim i golemim trgovačkim poslovanjem“, smatra Johnson. S obzirom da je dugogodišnji Bezosov suradnik, sadašnji i nekadašnji „Amazonovci“ kažu za Bloomberg da je Jassy dobrim dijelom sličan „velikom šefu“ kada je u pitanju stil upravljanja. Odluke donosi na temelju brojki, precizan je i metodičan.

Potreba preobrazbe

Ako je suditi po njegovim nedavnim izjavama, Amazon uskoro čeka preobrazba poslovnog modela. Naime, na konferenciji AWS Re:Invent održanoj u prosincu Jassy je kazao kako je teško izgraditi poslovanje koje je dugoročno održivo. „Da bi to postigli, morate se mnogo puta tijekom godina preobraziti“, pojasnio je Jassy. Pri tome je ukazao na Netflixov primjer koji je napustio koncept prodaje filmova na DVD-u i posvetio se internetskom streamingu. U istom je govoru kazao i kako su samo 83 kompanije koje su tijekom 70-ih godina bile na Fortune listi 500 najvećih još uvijek na tom popisu. A samo polovica je na toj listi od 2000. godine.

Prema njegovu mišljenju, pandemija koronavirusa ubrzala je tranziciju prema računalstvu „u oblaku“ za barem nekoliko godina. Osim vođenja Amazonova IT poslovanja, Andy Jassy je i pasionirani ljubitelj sporta. Suvlasnik je hokejaške franšize Seattle Kraken koja će u sezoni 2021./22. ući u Nacionalnu hokejašku ligu.

Komentirajte prvi

New Report

Close