Bezos napokon otkrio kada će se povući s čela Amazona, datum ima ‘sentimentalnu vrijednost’

Autor: Tomislav Pili , 27. svibanj 2021. u 11:05
REUTERS/Lindsey Wasson/File Photo

To ne znači da Bezos u potpunosti napušta kompaniju prepuštajući se uživanju u 190 milijardi dolara, koliko njegova imovina trenutno vrijedi prema Bloombergovom indeksu milijardera. Naime, povlači se na mjesto izvršnog predsjednika, a novi čelnik kompanije postat će Andy Jassy.

Osnivač Amazona Jeff Bezos otkrio je na skupštini dioničara tog diva internetske trgovine kada će otići s mjesta izvršnog direktora, što je kompanija prvi puta najavila u financijskom izvješću objavljenom u veljači. Bezos službeno odlazi 5. srpnja, a kako je rekao, datum ima “sentimentalnu vrijednost”. Naime, tada će Amazon obilježiti 27. obljetnicu osnivanja.

To ne znači da Bezos u potpunosti napušta kompaniju prepuštajući se uživanju u 190 milijardi dolara, koliko njegova imovina trenutno vrijedi prema Bloombergovom indeksu milijardera. Naime, povlači se na mjesto izvršnog predsjednika, a novi čelnik kompanije postat će Andy Jassy. On je sadašnji šef Amazon Web Servicesa, poslovanja s računalstvom “u oblaku” koje je postalo najprofitabilniji segment Amazona. Jassy je u kompaniji već 24 godine, a Bezos je za njega kazao kako vjeruje da će biti izvanredan lider.

“On ima energiju potrebnu da se na životu održi ono što nas je učinilo posebnima”, izjavio je Bezos, a prenosi CNN. No, Jassyja ne očekuje lagan posao. Primjerice, mora dovršiti preuzimanje holivudskog studija MGM vrijedno 8,45 milijardi dolara, a dolaze i novi problemi s regulatorima. U utorak je tužiteljstvo distrikta Columbia podnijelo tužbu protiv Amazona zbog zloupotrebe dominantnog tržišnog položaja u e-trgovini na štetu manjih konkurenata. O tome je bilo riječi i na skupštini dioničara, a Jeff Bezos je kazao kako je maloprodaja vrlo zdrava industrija i daleko od položaja u kojoj bi jedan igrač uzeo sve.

Novi šef Amazona morat će se pozabaviti i sa sve glasnijim kritikama u vezi tretmana svojih radnika u centrima za otpremu pošiljaka. Na skupštini dioničara podnijet je i prijedlog da predstavnik skladišnih radnika uđe u upravni odbor kompanije, ali nije prošao na glasovanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close