Azija spasila rezultat Carlsberga

Autor: Poslovni dnevnik , 10. studeni 2014. u 21:59
Dobit na 569 milijuna dolara

Dobiti danske pivovare nepromijenjena unatoč padu u istočnoj Europi.

Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u ponedjeljak da mu je dobit u trećem tromjesečju ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje lani jer je znatno veća prodaja u Aziji amortizirala pad na ruskom tržištu.

Operativna dobit prije jednokratnih stavki iznosila je tako 3,39 milijardi danskih kruna (569 milijuna dolara). Prihodi su povećani četiri posto, na 18,1 milijardu kruna. U istočnoj Europi prihodi su pali 15 posto, na 3,9 milijardi kruna, iako su ih u Carlsbergu pripisali nepovoljnom utjecaju valutnih tečajeva, tvrdeći da pročišćeni rezultat pokazuje da su na godišnjoj razini ostali nepromijenjeni.

Podsjetimo, ruska valuta u trećem je tromjesečju oslabila gotovo sedam posto prema euru. Utjecaj pada na ruskom tržištu ublažili su osjetno bolji rezultati u Aziji, gdje je Carlsberg zabilježio 61-postotni skok prodaje, na 3,58 milijardi kruna. Ta bi regija uskoro mogla istisnuti Rusiju s pozicije drugog tržišta po važnosti. Prošle je godine Carlsberg generirao više od trećine operativne dobiti u istočnoj Europi, uključujući Rusiju gdje su zauzeli vodeću poziciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close