Austrijski koncern u greenfield investiciju u Zaboku ulaže 12 milijuna eura

Autor: Darko Bičak , 08. lipanj 2023. u 10:02
Polaganje kamena temeljca za novu tvrtku u Zaboku Foto: Austrotherm

Austrotherm će uskoro otvoriti svoj prvi pogon za proizvodnju EPS izolacijskih materijala u Hrvatskoj

Austrotherm počinje graditi prvu tvornicu EPS izolacije u Hrvatskoj. Ovaj austrijski koncern, jedan od vodećih proizvođača energetski štedljivih i klimatski zaštićenih toplinskih izolacija u srednjoj i istočnoj Europi, u sljedećim će mjesecima u Zaboku, 30 kilometara sjeverno od Zagreba, izgraditi najsuvremeniji proizvodni pogon. Proizvodne i skladišne ​​hale te uredski prostor zauzimat će oko 8000 četvornih metara. Investicijski troškovi za greenfield projekt trenutno iznose oko 12 milijuna eura. Puštanje u rad proizvodnog pogona planirano je u prvoj polovici 2024. godine. Kako navode iz tvrtke, Austrotherm će već  sljedeće godine u Hrvatskoj zaposliti 30 ljudi.

Kada, ako ne sada, štednja energije ima više smisla U Hrvatsku su odavno stigle visoke cijene energenata i potreba da se nešto masovno učini za zaštitu klime . Osim toga, više od 60 posto hrvatskog stambenog fonda je loše izolirano ili uopće nije izolirano. Austrotherm izolacijski materijali značajno smanjuju troškove grijanja i hlađenja. Austrotherm EPS-PLUS posebno je idealan za toplinsku obnovu fasada i krovova. Još uvijek postoji veliki izolacijski potencijal u popularnoj destinaciji za odmor,” kazao je prilikom početka radova na novoj tvornici Klaus Haberfellner, direktor Austrotherm grupe.

Koncern Austrotherm u poslovnoj je godini 2022. ostvario prihod od 627 milijuna eura te je  zapošljavao ukupno 1400 zaposlenika. Austrijski koncern Austrotherm, koji se nalazi u obiteljskom vlasništvu, trenutačno raspolaže s ukupno 26 proizvodnih lokacija za izolacijske materijale u 12 država. Osim sjedišta u Wopfingu te tvornica u Pinkafeldu i Purbachu, pionir izolacijskih materijala zastupljen je poduzećima u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj, Češkoj Republici, Mađarskoj i Turskoj. Koncern Austrotherm poduzeće je koncerna Schmid Industrieholding, koji je na lani imalo 6900 zaposlenika i ostvarilo prihod od 2,6 milijardi eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tko biti glavni berač love u ovom konkretnom slučaju?

New Report

Close