Apple udovoljio francuskim regulatorima

Autor: Tomislav Pili , 26. rujan 2023. u 21:59
Foto: Reuters

Poslan ažurirani softver za iPhone 12 za koji je utvrđeno previsoko zračenje.

Francuski regulatori dobili su softver za Appleov iPhone12 čija je prodaja privremeno obustavljena zbog previsoke razine zračenja, rekao je u utorak izvor u ministarstvu digitalnih znanosti. Američka tehnološka kompanija obećala je ažurirati softver, udovoljivši zahtjevu francuskih vlasti koje su odredile rok od dva tjedna za rješenje problema nakon što su testovi pokazali da je stopa apsorpcije (SAR) iPhonea 12 malo iznad zakonom propisanog plafona.

Europska unija utvrdila je plafon za SAR, povezan s izloženošću mobilnim telefonima koja bi mogla povećati rizik od nekih oblika raka, prema znanstvenim istraživanjima. Apple je osporio francuske rezultate, istaknuvši da je telefon dobio certifikate više međunarodnih tijela, ali je nekoliko dana nakon francuskog upozorenja priopćio da će poslati ažurirani sotver kako bi mobitel bio prilagođen metodama testiranja u Francuskoj.

Ažurirani softver stigao je u utorak, prema izvoru u francuskom ministarstvu digitalnih znanosti, točno dva tjedna nakon što je državni tajnik za digitalnu ekonomiju u intervjuu za Le Parisien upozorio da je spreman naložiti povlačenje svih iPhonea 12 koji su u opticaju. Francuska objava podigla je na noge i regulatore u drugim zemljama EU, uključujući Belgiju i Nizozemsku koje su najavile analizu mogućih zdravstvenih rizika. Njemački regulator izjavio je da bi francuski postupak mogao poslužiti kao model za Europu u cjelini, dodavši da će ispitati problem za domaće tržište bude li francuski slučaj “dovoljno napredovao”. Nizozemski regulator objavio je da provjerava problem mogućeg prekomjernog zračenja iPhonea 12. Naglasili su da zračenje “ne predstavlja sigurnosni problem koji bi trebalo hitno rješavati, ali namjeravaju zatražiti objašnjenje od amerčike kompanije. Mobiteli zrače zato što u radu koriste radiofrekvencijske valove koji stvaraju elektromagnetsko polje, što ne izaziva promjene u ljudskim stanicama, za razliku od radioaktivnog tračenja, objašnjava Reuters. Stručnjaci u sektoru osporavaju sigurnosne rizike, ističući da su regulatorni limiti zračenja, bazirani na riziku od opeklina ili toplinskog udara, znatno niži od razina koje su prema znanstvenim dokazima štetne.

Komentirajte prvi

New Report

Close