Amazon otvara urede u Hrvatskoj: Informatički div planira zaposliti 50-ak ljudi

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2021. u 09:38
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Amazon, jedna od pet najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, nakon dvije godine priprema, i formalno je krenula u otvaranje ureda u Zagrebu. Za početak traži 15 zaposlenika, a neslužbeno se u branši spominje da bi se konačna brojka mogla popeti na njih 50.

Iako je ova kompanija u nas najpoznatija kao internetski trgovac, i to najveći na svijetu, u IT industriji mnogo je poznatija po cloud uslugama.

Više-manje svi digitalni servisi danas od Netflixa, Spotifya, Gmaila, Outlooka pa do e-Građana nalaze se u cloudu, odnosno na posebno jakim računalima, takozvanim serverima, smještenim u posebnim zgradama – podatkovnim centrima, kojima se pristupa preko interneta. Amazon je prva kompanija na svijetu koja je ponudila cloud usluge. Ne izravno krajnjim korisnicima, nego tvrtkama poput Netflixa, čiji se cijeli servis vrti upravo u Amazonovom cloudu.

Prije dvije godine Amazon je preko svoje tvrtke kćeri A100 Row Inc. otvorio u Hrvatskoj poduzeće Amazon Data Services Zagreb d.o.o. Lani je tvrtka napravila prvih 1,75 milijuna kuna prometa, mahom interno, prema poslovnim jedinicama unutar Amazona.

Godinu je zaključila s 117.708 kuna neto dobiti, piše Jutarnji list. No, tvrtka nije imala niti jednog zaposlenika. Paralelno je, i to u listopadu, Amazon poslovanje u Hrvatskoj proširio upravo kroz internetsku trgovinu. Hrvatskoj pošti dodijelio je posao lokalne i regionalne distribucije svojih paketa i time pokrio taj dio poslovanja. Sada je pak tehnološki div, koji se nalazi uz bok Appleu, Facebooku, Googleu i Microsoftu, odlučio ojačati i svoje cloud poslovanje u Hrvatskoj.

Prvo je u veljači ovdje zakupio servere za ‘caching’, odnosno Zagreb izravno povezao na svoju cloud infrastrukturu. Tada je naveo da klijentima, poput Netflixa, može ponuditi 14 posto brži prijenos podataka do korisnika. U drugom koraku sada u Zagrebu razvija tim koji bi se bavio dizajniranjem i realizacijom velikih cloud projekata na globalnoj razini.

Upravo stoga, među 15 oglašenih pozicija u Zagrebu, Amazon ne traži ni programere ni specijaliste za e-trgovinu, nego cijeli niz stručnjaka koji bi se bavili projektiranjem i održavanjem cloud infrastrukture. Na popisu su tehničari, električari i drugi stručnjaci za izradu i održavanje infrastrukture na kojoj počiva današnji internet. Uvjeti koje Amazon postavlja su fakultetska diploma i po sedam godina iskustva u branši.

U Amazonu su bili nedostupni za komentar, piše Jutarnji list. Vlasnici i direktori podatkovnih centara u Hrvatskoj ogradili su se od komentara. Poznato je da u Hrvatskoj svoje ‘caching’ servere imaju i Microsoft i Google.

Komentirajte prvi

New Report

Close