Alumina će 2017. ostvariti izvoz vrijedan 960 mil. kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2017. u 21:59
Alumina godišnje tržištu isporuči oko 70 tisuća tona raznih vrsta minerala zeolita/B. Filić/PIXSELL

Kompanija iz Zvornika proizvest će 535.000 tona raznih proizvoda od čega će 500.000 završiti u inozemstvu.

Kompanija Alumina iz Zvornika (BiH) planira u 2017. godini proizvesti 535.000 tona raznih vrsta proizvoda i realizirati izvoz vrijedan više od 240 milijuna KM (960 mil. kuna), izjavio je direktor marketinga i proizvodnje u Alumini Radislav Filipović.

"Ove godine Alumina planira proizvesti 290.000 tona glinice, 170.000 tona raznih vrsta hidrata, te oko 70.000 tona različitih tipova zeolita, kao i 3000 do 5000 tona vodenog stakla", rekao je Filipović za agenciju Srna. Prema njegovim riječima, oko 500.000 tona proizvoda namijenjeno je za izvoz, dok će oko 35.000 tona biti plasirano na domaće tržište. Alumina trenutno svoje proizvode izvozi u 28 zemalja diljem svijeta za više od sto kupaca u Europi, Americi, Africi i Aziji. Kompanija je postala prepoznatljiva u području molekulskih sita, gdje Alumina ima stabilno tržište u Evropi, SAD i Kini.

Govoreći o daljem razvoju kompanije, Filipović navodi da je menadžment definirao paletu novih proizvoda, tako da će Alumina u toku 2017. godine na tržištu ponuditi desetak novih proizvoda, a tri su već našla svoje kupce u Njemačkoj i Danskoj. "Povećanjem broja novih proizvoda proširuje se područje primjene naših proizvoda, a time se mijenja i struktura ukupnog tržišta, pri čemu se na račun povećanja udjela tržišta za proizvode koji nalaze svoju primjenu u nemetalurškom području smanjuje udio tržišta koji zauzima metalurška glinica", objašnjava Filipović. On smatra da će diverzifikacija tržišta dati još veću stabilnost Alumini, dodajući da je sve veći broj kupaca koji mogu u tvornici iz Zvornika nabaviti po nekoliko proizvoda potrebnih za njihovu proizvodnju.

Filipović ističe da je tržišna pozicija Alumine sada značajno bolja u odnosu na ranije razdoblje, kada je riječ o povećanju obujma proizvodnje, a još više u pogledu značaja kompanije kao pouzdanog poslovnog partnera. "Iz godine u godinu intenzivno se povećava broj kupaca naših proizvoda", ističe Filipović. Sve više je kupaca proizvoda Alumine zainteresirano za dugoročne, višegodišnje ugovore, a s onim najznačajnijima kompanija je ušla i u zajedničke projekte koji će svim stranama osigurati stabilnije poslovanje, što tvornicu čini jednim od najpoželjnijih partnera na tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close