Za anale: Na burzu dolazi najveće prekogranično sekundarno uvrštenje

Autor: Tomislav Pili , 18. studeni 2019. u 15:33
Foto: Getty Images

Veliki IPO-i u pravilu privremeno iscrpe rezerve gotovine u hongkonškom, relativno malom financijskom sustavu.

Kao što je Alibabin izlazak na Njujoršku burzu 2014. godine vrijedan 25 milijardi dolara postavio rekord koji još uvijek nije potučen, tako će i uvrštenje dionica te kineske kompanije na Hongkonškoj burzi ući u povijesne anale globalnih tržišta kapitala. Internetski trgovac ovoga će tjedna postaviti cijenu svojih dionica koje prodaje u Hong Kongu, a ako prikupi 13,4 milijarde dolara kao što se najavljuje, bit će to najveće uvrštenje na toj burzi od 2010. godine te ujedno najveće prekogranično sekundarno uvrštenje u povijesti svjetskih burzi.

Izlazni ventil

U tekstu koji pojašnjava zašto je Alibaba odlučio uvrstiti dionice i u Hong Kongu, financijski analitičari tumače kako uspostava “baze” izvan SAD-a daje kompanija uvrštenima na Wall Streetu više opcija, posebno u kontekstu američko-kineskog trgovinskog rata. Kako tumači Travis Lundy, analitičar Quiddity Advisorsa, ovo uvrštenje neka je vrsta “izlaznog ventila”. “Investitori mogu kupovati i prodavati dionice u Hong Kongu čak i ako se američko-kineski odnosi pogoršaju. To bi trebalo razmotriti kao neporecivu dobrobit za bilo koju kinesku kompaniju čije dionice kotiraju na američkim burzama”, pojašnjava Lundy.

Alibabinim dionicama počet će se trgovati u Hong Kongu 26. studenog, a kompanija bi mogla solidno profitirati i od potražnje domaćih investitora. Iako se Alibabom u Hong Kongu neće moći trgovati do lipnja putem veze koja to tržište povezuje s burzama u Šangaju i Shenzenu, analitičari očekuju da će vrednovanje Alibabe znatno skočiti uslijed potražnje malih investitora. A veliki interes koji je izgleda doslovno “iscijedio” gotovinske rezerve nekadašnje britanske kolonije sugerira i skok hongkonške međubankarske kamatne stope na razine blizu najvišima u 10 godina.Naime, jednomjesečni HIBOR skočio je krajem prošlog tjedna za 100 baznih bodova dosegnuvši 2,75 posto, prilično blizu srpanjskih 2,99 posto kada su politički prosvjedi počeli potresati taj teritorij.

 

476 milijardi

dolara tržišna je kapitalizacija Alibabe

Poseban utjecaj

Naime, veliki IPO-i u pravilu privremeno iscrpe rezerve gotovine u hongkonškom, relativno malom financijskom sustavu. No, poznavatelji tamošnjih tržišnih prilika tvrde kako je utjecaj Alibabina izlaska na burzu mnogo veći nego u prijašnjim slučajevima, kako zbog veličine, tako i zbog petomjesečnih protuvladinih prosvjeda koji su doveli do odljeva kapitala.

Američka banka Goldman Sachs procjenjuje da je iz Hong Konga između lipnja i kolovoza otišlo do četiri milijarde dolara u konkurentsko financijsko središte Singapur. S druge strane, hongkonški financijski regulator krajem listopada je objavio kako do sada nije bilo očitih odljeva kapitala. Iako je uvrštenje naoko golemo, postojeći dioničari “razvodnjavanje” svojih udjela praktički neće ni osjetiti. Naime, tržišna kapitalizacija Alibabe iznosi 476 milijardi dolara, a izračuni govore da će udjeli biti “razvodnjeni” za tek 2,8 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close