Airbus potpisao najveću pojedinačnu transakciju u svojoj povijesti

Autor: Nikolina Lednicki , 15. studeni 2017. u 15:49
FOTO: Reuters

Airbus SE objavio je da su potpisali preliminarni ugovor s fondom Indigo Partners, što označava najveću transakciju u povijesti te kompanije kada je riječ o komercijalnim avionima. Naime, radi s o narudžbi od ukupno 430 zrakoplova, a vrijednost posla se procjenjuje na 50 milijardi dolara.

Time su nadmašili Boeingov mega-posao vrijedan 20 milijardi dolara. Posao je dogoovoren na Dubai Airshowu.

Ovaj dogovor važan je za nekoliko ključnih osoba, a prvi od njih je glavni direktor prodaje Airbusa, John Leahy. On odlazi u mirovinu nakon što je podigao europskog proizvođača u položaj duopola s Boeingom. Leahy je ugovorio ponude za više od 16.000 zrakoplova. objavio je Bloomberg.

Druga važna osoba je Bill Franke, osnivač Indigo Partnersa, koji je izjavio da sporazum s Airbusom osigurava nadograđene zrakoplove uskog tijela koji će poboljšati flote niskotarifnih prijevoznika od Denvera do Budimpešte.

Fond Indigo Partners zadužen je za financiranje i nabavku letjelica za nekoliko low cost aviokompanija diljem svijeta. Naručeni avioni pripast će kompanijama iz različitih dijelova svijeta, kao što je američki Frontier (134 zrakoplova), meksički Volaris (80 zrakoplova), mađarski Wizz Air (146 zrakoplova) te čileanski JetSmart (70 zrakoplova).

Wizz Air prvu narudžbu očekuje 2022. godine, a najveći broj aviona bit će isporučen u razdoblju od 2025. do 2026. godine. Prvo se moraju isporučiti zrakoplovi koji su naručeni još 2015. godine, a radi se o 110 A321neo zrakoplova. Memorandum koji je potpisan između Wizz Aira i Airbusa ostavlja mogućnost da se narudžba korigira, odnosno da se zamjeni određeni broj naručenih aviona.

 

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close