AGCS očekuje znatan porast potražnje za osiguranjem za projekte za vodik, nova industrija u velikom zamahu

Autor: Poslovni dnevnik , 29. travanj 2021. u 11:03
FOTO: REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Vidimo pojavu projekata jako velikih razmjera u mnogim zemljama s raznim novim sudionicima koji dolaze na tržište i već afirmiranih sudionika koji rastu, a upravljanje rizicima mora održavati korak s time, poručuju iz AGCS-a čiji globalni direktor za energetiku i graditeljstvo Chris van Gend navodi da razvijaju detaljniji pristup osiguranju za projekte za vodik kod kojih su ključne opasnosti požar i eksplozija, prekidi poslovanja i izloženost odgovornosti, kao i rizici prijevoza, ugradnje i mehaničkih kvarova.

Od početka 2021. više od 30 zemalja izradilo je planove za prijelaz na vodik, a vlade diljem svijeta uložile su više od 70 milijardi dolara iz sredstava javnih potpora. U pripremi je više od 200 velikih proizvodnih projekata. Globalni pomak prema dekarbonizaciji doveo je do snažnog zamaha u industriji proizvodnje vodika. Vodik nudi nekoliko mogućnosti za prijelaz na gospodarstvo s niskom udjelom ugljika: kao nositelj energije i medij za pretvorbu električne energije, kao gorivo za sva prijevozna sredstva i mobilnost te kao potencijalna zamjena za fosilne ugljikovodike u industrijama kao što su proizvodnja čelika ili petrokemijska industrija.

Diljem svijeta postoji snažna predanost vlada inicijativama za vodik, potpomognuta financijskom potporom i propisima. Njemačka se vlada, primjerice, oslanja na vodik u svojoj strategiji dekarbonizacije, a nedavno je najavila da će izdvojiti milijarde eura za financiranje projekata. Jedna od najznačajnijih najava bila je “Strategija za vodik za klimatski neutralnu Europu” Europske komisije, objavljena u srpnju 2020., koja uključuje ambiciozni cilj od 40 gigavata (GW) europskog kapaciteta elektrolizatora za proizvodnju “zelenog” vodika do 2030. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva priopćila je da će 2021. predstaviti strategiju za vodik kako bi pomogla ostvarenju svojeg cilja nulte neto stope do 2050.

Kina također planira uložiti nekoliko milijardi juana u promociju tehnologije gorivih ćelija tijekom sljedeće 4 godine, što bi trebalo dovesti do uspostavljanja inovativnih pogona za proizvodnju vodika u cijeloj zemlji. U SAD-u je već više od 30 država donijelo akcijske planove za promicanje tehnologije proizvodnje vodika. Cilj je izgraditi široko utemeljenu industriju proizvodnje vodika koja će ostvarivati 140 milijardi dolara godišnjeg prihoda i do 2030. zapošljavati 700.000 ljudi.

U kontekstu sve veće važnosti vodika (proizvedenog iz niskougljičnih ili čak obnovljivih izvora energije) za zamjenu fosilnih goriva u područjima energetike, opskrbe, mobilnosti i industrije, dolazi i aktualna višestruko značajna objava Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), vodećeg svjetskog korporacijskog osiguravatelja koji predstavlja ključnu poslovnu jedinicu Allianz Grupe. Među ostalim i zbog pojašnenja aspekta sigurnosti uz apel za novim siguronosnim standardima, zatim glavnih faktora opasnosti s tehnološkog apspekta, kao i isticanja jačanja važnosti procjena okruženja rizika. Usto, s obzirom na brojne projekte planirane širom svijeta, navode, osiguravatelji mogu očekivati da će u budućnosti doći do znatno povećane potražnje za pokrivenošću za izgradnju i upravljanje postrojenjima za elektrolizu ili cjevovoda za prijevoz vodika. Iako su samostalni projekti za vodik do danas bili rijetkost na tržištu osiguranja, proizvodnja vodika kao dio integriranih rafinerijskih i petrokemijskih postrojenja, te kao dio pokrivenosti AGSC-a u odnosu na programe unutar industrije plina koji su uključeni u njegovu imovinu, već je dugi niz godina, ističu, nezaobilazni dio portfelja osiguranja AGCS-a.

Referirajući se na trendove, globalni direktor za energetiku i graditeljstvo u AGCS-u Chris van Gend napominje da sa zemljama koje ulažu milijarde kako bi poboljšale svoju infrastrukturu i projektima koji se uvode širom svijeta, vodik ima potencijal prerasti iz nišnog izvora energije u izvor energije široke primjene.

“Unatoč tim uspjesima, postoje izazovi koje je potrebno svladati kako bi vodik postao glavna sastavnica energetske tranzicije, kao što su troškovi proizvodnje, složenost lanca opskrbe i potrebe za novim sigurnosnim standardima”,  izjavio je van Gend.

I dok globalni pomak prema dekarbonizaciji dovodi do snažnog zamaha u industriji proizvodnje vodika, jer vodik nudi nekoliko navedenih mogućnosti za prijelaz na gospodarstvo s niskom udjelom ugljika, istodobno jača važnost procjena okruženja rizika. Prema savjetniku za rizike ACCS-a i stručnjaku Centra za tehnologiju društva Allianz Thomasu Gellermanu, iako su mnoge tehnologije koje se upotrebljavaju za proizvodnju vodika ili energije iz vodika u načelu dobro poznate, predstoje novi izazovi u području rizika, što sve utječe na očekivanja da će to pratiti i znatan porast potražnje za osiguranjem.

„Danas se većina vodika u industriji proizvodi i upotrebljava na lokaciji. Novo je to što se vrsta i razmjer njegove prilagodbe u osnovi mijenjaju, uz očekivani brzi porast pogona u budućnosti. Vidimo pojavu projekata jako velikih razmjera u mnogim zemljama s raznim novim sudionicima koji dolaze na tržište i već afirmiranih sudionika koji rastu – a upravljanje rizicima mora održavati korak s time”, kaže Gellerman

S tehnološkog stajališta, uz krhkost materijala i izloženost prekidima poslovanja, u izvješću AGCS-a u kojem se navode operativni rizici, na prvom je mjestu – opasnosti od požara i eksplozije.

Glavni je rizik pri rukovanju vodikom, rizik od eksplozije kada se on pomiješa sa zrakom. Usto, istjecanje je teško utvrditi bez posebnih detektora jer je vodik bez boje i mirisa. Vodikov plamen gotovo je nevidljiv pri dnevnom svjetlu. Statistički podatci o istraživanju gubitaka u industriji pokazuju da se približno svaki četvrti požar uzrokovan vodikom može pripisati istjecanju, pri čemu njih oko 40 % nije otkriveno prije nego što dođe do gubitka.

„Zaštitu od požara i eksplozije potrebno je razmotriti na tri različite razine”, objašnjava Gellermann navodeći da je posrijedi sprječavanje istjecanja zapaljivih plinova što je više moguće, osiguravanje sigurnog projektiranja električnih i drugih postrojenja u područjima u kojima se izvori zapaljenja ne mogu isključiti i izgradnja zgrada i objekata tako da mogu izdržati eksploziju s ograničenom štetom, te je  ključno ispravno postupanje s plinovitim vodikom, i kaže, svaka izvanredna situacija zahtijeva odgovarajuću protupožarnu opremu.

Analiza AGCS-a od više od 470.000 zahtjeva u svim industrijskim sektorima tijekom 5 godina pokazuje kolike financijske gubitke može uzrokovati rizik od požara i eksplozije. Požari i eksplozije prouzročili su znatnu štetu i uništili vrijednosti veće od 14 milijardi eura (16,7 milijardi dolara) tijekom promatranog razdoblja. Ne računajući prirodne katastrofe, više od polovice (11) od 20 najvećih analiziranih gubitaka u osiguranju uzrokovano je upravo time, pa ih to čini najvećim uzrocima gubitaka za poduzeća diljem svijeta.

„Kao i kod svakog energetskog rizika, požar i eksplozija ključne su opasnosti. Prekidi poslovanja i izloženost odgovornosti također su ključni, kao i rizici prijevoza, ugradnje i mehaničkih kvarova“, objašnjava van Gend.

Zaključno, globalni direktor za energetiku i graditeljstvo u AGCS-u očekuje znatan porast prilika na koje, navodi, AGCS nastoji odgovoriti na proaktivan način, uz sljedeće pojašnjenje.

„Razvijamo detaljniji pristup osiguranju za projekte za vodik, osiguravajući pritom da klijentima možemo pružati usluge na globalnoj razini. S pravom postoji veliki entuzijazam oko rješenja povezanih s vodikom kao ključnim pokretačem prema gospodarstvu s niskim udjelom ugljika, no ne bismo smjeli previdjeti da ti projekti uključuju složene industrijske i energetske rizike te da zahtijevaju visoku razinu inženjerske stručnosti, kao i znanja i iskustava o osiguranju kako bismo osigurali mogućnost pružanja takve pokrivenosti. Bit ćemo jednako rigorozni u odabiru i preuzimanju rizika za projekte za vodik kao i kod postojećih projekata operativnog poslovanja u područjima energetike i graditeljstva!”

Komentirajte prvi

New Report

Close