Adidasu i Pumi pada prodaja, prihodi se tope za milijardu eura

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2020. u 14:49
Adidas je počeo primjećivati prve naznake ‘blagog poboljšanja’ poslovnih aktivnosti u Kini, ali se sada pogoršava prodaja u Japanu i Južnoj Koreji, Foto: Reuters

U Adidasu procjenjuju da će im prihodi u Kini u prvom kvartalu pasti i do milijardu eura.

Njemački proizvođači sportske obuće i odjeće Adidas i Puma upozorili su u srijedu da im je prodaja u Kini snažno pala zbog koronavirusa, a negativne posljedice epidemije počeli su osjećati i na drugim tržištima. Adidas i Puma ostvaruju gotovo trećinu prihoda u Aziji koja je proteklih godina bila veliko tržište za proizvođače sportske opreme, s visokim stopama rasta.

U toj regiji, posebno u Kini, smješteni i brojni njihovi podizvođači. Adidas je u veljači upozorio da je od početka novogodišnjih praznika 25. siječnja njegovo poslovanje u kontinentalnoj Kini palo oko 85 posto na godišnjoj razini. U srijedu su izvijestili da su počeli primjećivati prve naznake “blagog poboljšanja” poslovnih aktivnosti u Kini, no da se prodaja sada pogoršava u Japanu i Južnoj Koreji.

Dodali su i da još nisu sigurni kakve će biti posljedice po prodaju u drugim zemljama. U Adidasu procjenjuju da će im prihodi u Kini u prvom kvartalu pasti i do milijardu eura. Operativna dobit trebala bi se smanjiti za 400 do 500 milijuna eura. Puma je odvojeno objavila da više ne očekuje da će se njezino poslovanje u skorije vrijeme normalizirati, unatoč ohrabrujućim znakovima iz Kine. Istaknuli su i da odustaju od najavljenih poslovnih smjernica za 2020. godinu, baziranih na pretpostavci da će zdravstvena kriza biti kratkog vijeka. “S obzirom na trajanje epidemiološke situacije u Kini, negativni utjecaj u drugim azijskim zemljama, a sada i širenje na Europu i SAD, moramo, nažalost, zaključiti da se situacija neće normalizirati u skorije vrijeme”, priopćila je njemačka kompanija.

Azijska tržišta poput Singapura, Malezije, Japana i Južne Koreje, kamo kineski turisti često putuju radi kupovine, bilježe veliki pad prodaje, a snažno je pao i promet u cijeloj Europi, dodaju iz Pume.

Komentirajte prvi

New Report

Close